Карлово се стяга за най-красивия ден в Розовата долина. Празникът,

...
Карлово се стяга за най-красивия ден в Розовата долина. Празникът,
Коментари Харесай

Туристи от цял свят идват да видят розобер в Карлово

Карлово се стяга за най-красивия ден в Розовата котловина. Празникът, отдаден на маслодайната роза е в събота, 18 май. Той е най-чаканата и най-посещаваната демонстрация в Подбалкана от Калофер до Клисура и в целия район. От тази година общината Карлово постави началото на още по-мащабно честване на ароматното цвете, което разнася славата на България по света като провежда Фестивал в Карловската розова котловина, който стартира на 6 май, Гергьовден, а празникът на следващия ден, 18 май, е кулминаията на деянията. Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Празникът на следващия ден стартира в 9.0 часа в розовите градини край Карлово. Певчески групи от близо 10 обитаеми места в общината ще огласят росните градини в полите на Балкана и ще откъснат първите розови цветчета. Младеж в национална носия ще изведе от градините Царица на розите 2019-та, а тя ще окичи с гирлянд от свежи рози кмета на общината Емил Кабаиванов.

За да се насладят на уникалката панорама на розовите градини в полите на величествения Балкан и на ритуала „ Розобер “ в Карлово идват стотици туристи от Франция, Тайланд, Япония, Белгия, Холандия, Китай, Съединени американски щати.

Царицата на розите ще поведе шествие от кукери, певчески групи, жители, туристи и посетители към града. Шествието ще премине по обновената пешеходна зона „ Водопад “ и ще стигне до площад „ 20 юли “. Кметът на общината Емил Кабаиванов ще открие празника и ще приветства жителите и гостите на Карлово. Приветствие ще и насочи и министърът на културата Боил Банов.

През целия ден в Карлово ще има прояви, отдадени на маслодайната роза – проява на извличане на розово масло в Бухаловия хан и Историческия музей, работилница за изкуства, както и няколко концерта, които ще продължат до късно вечерта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР