Карлово. Със Света литургия на 18 юли в храма Свети

...
Карлово. Със Света литургия на 18 юли в храма Свети
Коментари Харесай

Пловдив: Карлово чества 182 години от рождението на Апостола

Карлово. Със Света литургия на 18 юли в храма „ Свети Николай ” стартира честването на 182 години от рождението на Апостола и Празника на град Карлово. Кметът доктор Емил Кабаиванов, публични посетители и доста жители поставиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Васил Левски. Това оповестиха от пресцентъра на Община Карлово .
Литийното шествие, водено от Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, стигна до централния площад. Там с церемониален обред бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Отслужен бе молебен за благополучие на града и неговите поданици. Д-р Емил Кабаиванов посрещна участниците в 25-тия Национален туристически поход „ По стъпките на Васил Левски ” и поздрави с грамоти водачите на 13-те лъча. За четвърта поредна година в похода се включиха и ветерани от всички краища на България – представители на 19 туристически сдружения, минали за 4 дни Троянския балкан. Те дойдоха в Карлово на 17 юли и поставиха венец пред паметника на Васил Левски.
„ Скъпи карловци, за нашия град има няколко паметни дати, изключително значими и изпълнени с боязън – 18 и 19 февруари, 17 и 18 юли. Защото нашият град е безценен на всички български сърца, тъй като е рожденото място на Апостола. Когато и да се срещнем с неговото духовно завещание, си споделяме: „ Прав е бил Васил Иванов Кунчев! ”. Васил Левски не е просто професионален бунтовник, не просто е идеолог и уредник на националната гражданска война. Той се трансформира в проектант на Третата българска страна!.. Днес ние се питаме какви са нашите цели, по-различни ли са от тези, които Апостола ни завеща – за свободна, самостоятелна и обективна България? Има ли през днешния ден съгласие по главните цели, които нашата нация би трябвало да преследва?.. Отговор ще даде времето... 18 юли е датата, на която ние би трябвало да се опитаме да се съединим духовно с Апостола, да си спомним още веднъж неговите завещания и да се почувстваме по-чисти и морални! Да бъде безконечна и светла паметта на Апостола и на всички карловци и българи, дали своя живот, с цел да я има през днешния ден България! Честит празник! Да живее България! ”, сподели в приветствието си към карловци и стотиците посетители доктор Емил Кабаиванов и напомни най-ярките думи на Апостола.
Заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова поздрави присъстващите със 182-та година от рождението на един от най-великите българи – един от знаците на героизма на нашия народ. Вицепремиерът акцентира: „ Левски е част от нашето самочувствие и нашето национално достолепие... За нас Апостола е светец, напуснал Църквата; бунтовник, проповядващ европейската концепция за съгласие сред народите. Той е герой за национална независимост, без да лимитира свободата на другите. ”.
Вицепремиерът и кметът посетиха Национален музей „ Васил Левски ”, поставиха цветя пред паметника на Гина Кунчева и участваха на връчване премиите на Фондация „ Васил Левски ” и на Карловския комитет, носещ името на Апостола. Проведе се обичайният Литературен салон с тематични произведения за Левски.
Празничната стратегия продължава с концерт на художествените сформира от структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса от 17.00 ч. на площад „ 20-ти юли ”. От 19.30 ч. Национален музей „ Васил Левски ” ще се празнуват 25 години от началото на Националния туристически поход. Точно в 20.20 ч. от музея ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.
В 21.00 ч. на площад „ Васил Левски ” стартира тържественият митинг-заря. Официално слово ще произнесе президентът на Република България и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, под чийто патронаж минава честването на 182 години от рождението на Васил Левски.
По мотив празничния ден, приветствени адреси до кмета на община Карлово изпратиха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, доцент доктор Александър Йорданов – член на Европейския парламент, кметовете на общините Варна, Враца, Стара Загора, Ловеч, Марица, Асеновград, Банско, Тополовград, Карнобат, Средец, Тетевен, ръководителят на НСОРБ и кмет на Велико Търново – Даниел Панов и изпълнителният шеф на сдружението Силвия Георгиева, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден военачалник Деян Дешков, ръководителят на Националната асоциация на секретарите на общини – София Янчева, Общински съвет – град Левски, ръководители на държавни организации, Синдикатът на българските учители, УС на Асоциацията на българските градове и райони, Международен панаир Пловдив АД и Институт за ръководство на стратегии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР