Карлово. С ритуала Розобер започна традиционният Празник на розата в

...
Карлово. С ритуала Розобер започна традиционният Празник на розата в
Коментари Харесай

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Маслодайната роза е наша емблема и бъдеще

Карлово. С ритуала „ Розобер ” стартира обичайният Празник на розата в Карлово на 18 май. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Фолклорни осъществявания и звън на кукерски чанове огласиха Долината на розата, изпълнени бяха достоверни обреди и национални танци. Ива Тонкова - Царица на розата 2018, съобщи властта си на Яна Цветкова, повелителка на маслодайното цвете през актуалната година. Да бъдат здрави всички и да е благословена земята на Карлово, пожела Яна. Тя окичи с гирлянди кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов и назова: „ Да имат религия и сили хората, които с обич, безрезервност и доста труд отглеждат скъпоценния подарък – маслодайната роза! ”. Българско хоро измежду хубостта и аромата на гюловия цвят, извиха реализатори, български и задгранични посетители.
С гирлянд от маслодайното бе посрещнат в Карлово министърът на културата Боил Банов, под чийто патронаж се организира празникът.
Денят на неповторимото цвете продължи на централния площад. Розоберачи от Баня, Климент, Дъбене, Ведраре, Горни Домлян и Войнягово подариха конкум с розово масло на домакина на събитието доктор Емил Кабаиванов. Кметът приветства стотиците поданици и посетители с най-красивия ден – на младостта, хубостта и мъдростта; напомни историята на розопроизводството в Карловския край. „ Днес ние, потомците на нашите предшественици, поставили началото на този занаят, имаме огромна отговорност – да съхраним и предаваме традициите. Имаме и друга значима отговорност пред хората, които отглеждат маслодайната роза – да създадем по този начин, че трудът им да бъде по-добре обезщетен. Обръщам се към законотворците, които през днешния ден са наши посетители: следва на второ четене да приемете Закона за розата, който ние чакаме повече от 15 години. Според хората от този отрасъл има какво да се поправи в закона, с цел да не бъде оставен единствено на стихията на пазара... Защото, без добър закон, розопроизводството е в риск. А какво е Карлово, какво е България без маслодайната роза? Тя е нашата емблема, нашето настояще и нашето бъдеще! ”, акцентира в приветствието си кметът.
С обръщението си министър Боил Банов трогна карловци: „ Уважаеми съграждани, моят жанр е от Карлово и това е мястото на сърцето ми. Обичам този край, обичам гордите и непреклонни хора, които живеят тук! Пожелавам ви доста здраве и международни пазари, благосклонни към нашия артикул. Убеден съм, че Законът за маслодайната роза ще бъде признат във тип, който в действителност да поддържа и българската роза, и всички вас. На добър час! ”.
Да бъде празник, да има хубост, наслада и забавление в душите, повели Яна Цветкова. Царицата получи от кмета признака на своята власт – Златна роза, и зае мястото си измежду формалните посетители на празника. Той бе почетен от ръководителя на Парламентарната комисия по защита ген. Константин Попов, народни представители от 44-то Народно заседание, посланици, висши военнослужещи, публични делегации от градовете Владимир (Руска Федерация), Конин (Полша), Осио Сотто (Италия) и Зеехайм-Югенхайм (Германия); царици на розата в предишни години.
Туристи от Франция, Тайланд, Италия, Япония, Китай, Белгия, Холандия, Австрия и Съединени американски щати не спираха да споделят възхищението си от хубостта на Карлово и Розовата котловина, от живите български обичаи и традиции.
Програмата в празничния ден продължи с демонстрации на розоварене в Бухаловия хан в Туристически комплекс „ Старинно Карлово ” и в Историческия музей, а за най-малките поданици и посетители на града отвори порти работилница за приложно изкуство с „ Памс празненство “.
Във вечерния концерт се включват Военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада; рок група „ Дъст ”, Театърът на огъня и сенките и легендите от „ Диана Експрес ”.
В Празника на розата Карлово 2019 участваха Мария Колева, Габриела Гънчева и Анна–София; фолклорни обединения от Баня, Войнягово, Горни Домлян, Климент, Дъбене и Ведраре, кукери от Климент, Войнягово и Горни Домлян; артистът Александър Дойнов, Фолклорен отбор „ Розова котловина ” при Народно читалище „ Васил Левски-1861 година ”- Карлово с отбор „ Загоре ” от Стара Загора, Женски певчески групи от Баня, Дъбене, Кърнаре, Ведраре, Горни Домлян и Войнягово, Климентската групировка за достоверни обреди, Гайдарският оркестър от Калофер, танцов състав от Сушица и Детско-юношеският състав „ Розова котловина “.
Организатор на празника е Община Карлово, съорганизатори – Народно читалище „ Васил Левски – 1861г. ”, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Исторически музей и Военен клуб-Карлово.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР