Карлово. Продължават теренните проучвания на най-стария тракийски град у нас

...
Карлово. Продължават теренните проучвания на най-стария тракийски град у нас
Коментари Харесай

Пловдив: Продължават теренните проучвания на най-стария тракийски град у нас край Карлово

Карлово. Продължават теренните изследвания на най-стария тракийски град у нас край Карлово. Това заяви пред публицисти на терен археологът доцент Костадин Кисьов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”- Пловдив . Проучването се прави след 15 години спиране. Самият град обгръща голяма територия от към 40 декара, като 1 декар е бил изследван през 2008 година. Върху него се е намирал бранш от крепостния дувар, необятен към 2.20 м. „ Дебелината му демонстрира, че укрепената част на града е била най-малко 4-5 метра висока ”, сподели доцент Кисьов. Археолозите разкриват самата основа на зидовете, защото всичко нагоре е изнесено в годините от хората за строителен материал. Селището е от 6-5 век преди Христа, когато е учредена българската страна. Според Костадин Кисьов у нас няма останали други такива обекти, с такава огромна повърхност.
„ Крепостната стена демонстрира, че в средата е имало владетелски замък. Един подобен град се състои от укрепена част за владетеля и неукрепена част – за хората от другите прослойки. Укрепената е на повърхност от 3 дка ”, уточни Кисьов. Засега са разкрити основите на един храм, който е бил в укрепената част. Иманярите не са стигнали до него, защото е на 3 метра дълбочина ”, сподели още Кисьов. По думите му, постройката на храма е била покрита с плоски и обли керемиди, с размери 70/50, които са големи и са били сглобявани. Този покрив е бил измазан с естествена багра за украса, наречена „ котешко злато ”. Този предпазен лак е бил доста сполучлив за времето си. Според археолога Костадин Кисьов, в този одриски град е имало импорт на керемиди и строителни материали от огромни търговски центрове в Гърция по това време. Те са направени по технологии, познати единствено там. Освен това са открити и огромно количество амфори, импорт от островите Тасос и Самос.
„ Това демонстрира, че тук е живял някой от най-ранните владетели на Одриското царство, които са употребявали тези съдове за транспорт на вино и зехтин. Върху тях е имало печати на града, откъдето са създадени. Открити са били и други предмети на лукса и вносни украшения от Египет, направени през 5-6 век. Разкрити са били също по този начин и над 40 вида съдове локално тракийско произвеждане, с идеално качество, употребявани за пиршества. „ Всичко това демонстрира, че тук не е живял инцидентен човек, а някой популярен държател ”, добави Кисьов. „ Кой е владетелят на този град, за който се твърди, че е най-ранният тракийски град, с най-ранната владетелска крепост и скъпи вносни артикули в нея, ще стане ясно едвам, когато се откри надпис, или предмет с надпис, който да ни насочи към името на владетеля ”, уточни още Костадин Кисьов. Геофизичните изследвания са почнали преди два месеца и ще приключат до края на този месец. Общата им повърхност е 15 дка. Проучванията се финансират с 25000 лв., обезпечени от община Карлово.
И сега експерти от Минно-геоложкия институт правят изследванията с електромагнитен способ и способ на магнично премерване на височина до 5-6 метра. Целта е да се разбере къде би трябвало да се копае, защото оборудванията се намират на огромна дълбочина надолу и не са забележими с човешко око. След това ще бъдат обрисувани границите на археологическия обект, с цел да са наясно археолозите в каква посока да работят.

Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР