Карлово. Посветил съм себе си на Отечеството си, да му

...
Карлово. Посветил съм себе си на Отечеството си, да му
Коментари Харесай

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: 145 години след неговата героична смърт Апостолът ни е нужен не по-малко, отколкото беше на нашите предци, нужен ще бъде и на поколенията след нас

Карлово. „ Посветил съм себе си на Отечеството си, да му послужвам до гибел и да работя по националната воля “. С тези думи на Левски кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов стартира словото си във връзка отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Пловдив . „ Днес, 145 години след неговата героична гибел Апостолът ни е необходим, не по-малко, в сравнение с беше необходим на нашите предшественици, необходим ще бъде и на поколенията след нас “, сподели доктор Кабаиванов. Кметът на Карлово означи, че Левски е „ хубав физически и богат душевно карловец, който за няколко години с незарастваща рана обикаляше цяла България. Този непретенциозен, само че мощен духом карловец, който сътвори десетки революционни комитети, който увлече за националното дело за освобождението на България няколко десетки хиляди млади българи, няколко десетки българи, които след неговата всеотдайност подвигнаха Априлското въстание, няколко десетки хиляди българи, които бяха подготвени на всеотдайност, с цел да видят свободно отечеството “.
„ Левски учеше своите съвременници, че Свободата на България е дело на българите, че съдбините на България би трябвало да се вземат решение в България и от българите, че ние би трябвало да сме подготвени за свободата и тогава да чакаме някой да ни помогне. Левски споделяше: „ И ние сме като другите нации, и ние желаеме да живеем човешки, да живеем в цялостна независимост, в земята си – там, където живее българинът – в Мизия, в Тракия и Македония. И още: „ Не бойте се и напред. Нека българското юнашко око да не се бои от тъгите, на които може да бъде подложено от душманина. Ето идва време, в което ние ще потвърдим на нашите душмани, че българинът не желае към този момент да е плебей, а желае да е свободен и всички, които желаят да живеят с нас, ще припознаят нашите закони и ще живеят дружно с нас при едни цивилен правила, другояче всичко и те ще станат на пух и прахуляк – по този начин говореше Апостола “, сподели още доктор Емил Кабаиванов.
„ Моята служба е да улеснявам ситуацията на българите като им давам очакване “, цитира още веднъж думи на Левски доктор Емил Кабаиванов.
„ И през днешния ден, скъпи съграждани, Апостолът ни е необходим. И през днешния ден на България са нужни герои и светини, тъй като през днешния ден ние би трябвало да знаем, че свободата не се дава безплатно, за свободата би трябвало да дадем най-скъпите си жертви. И през днешния ден ние би трябвало да знаем, че личностите, които дефинираха развиването на модерна България, излязоха от недрата на нашия народ, само че те се подготвяха цялостен живот умишлено за тази си задача и тяхната неизбежност и всеотдайност за България ги направи велики “, добави доктор Емил Кабаиванов.
Стотици жители и посетители се събраха на площада пред паметника на Васил Левски довечера, с цел да се поклонят още един път пред безсмъртието и величието на героя.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР