Карлово. Община Карлово награди Пенка Стоянова със златна значка с

...
Карлово. Община Карлово награди Пенка Стоянова със златна значка с
Коментари Харесай

Пловдив: Община Карлово награди Пенка Стоянова със златна значка с образа на Апостола

Карлово. Община Карлово награди Пенка Стоянова със златна значка с облика на Апостола. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Близки, другари, общественици и спортни митове изпълниха огромната зала на Община Карлово за показване биографичната книга на Пенка Стоянова – „ Царицата на баскетбола “. В залата бяха двукратният олимпийски първенец по гребане Николай Бухалов, заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев и секретарят Стефан Стефанов, националният представител Веска Ненчева, Георги Кудинов - президент на ВК " Марица " Пловдив, единственият състезателен клуб, в който е играла Пенка Стоянова. За нейните спортни върхове описаха фрагменти от Златния фонд на Българска национална телевизия, съхранили присъединяване на популярната волейболистка в Олимпиадата в Москва 80.
Книгата, написана взаимно със спортния публицист Диян Никифоров, наблюдава живота и кариерата на карловката през 70-те и 80-те години на ХХ век, присъщи с огромните достижения в женския ни баскетбол. Изданието подчертава и върху любопитни и забавни истории, които демонстрират другата страна на спорта - оттатък блясъка и достиженията. „ Тази книга е живата история на баскетбола в България и съм безпределно признателна на хората, които помогнаха, отпред с Диян Никифоров. Искам тя да послужи за младите, за треньорите, за хората, с цел да видят по какъв начин се построява една цяла система, нужна за триумфите. За да знае всеки какво би трябвало да направи и каква би трябвало да бъде неговата отговорност. В спорта и в живота не можеш да подражаваш, би трябвало да играеш себе си. Благодаря ви, че сме дружно “, сподели баскетболната легенда.
Заместник-кметът Антон Минев връчи на волейболната звезда златна значка с лика на Апостола и сервира приветствен адрес от кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов. С топли думи и пожелания към Пенка Стоянова се обърнаха Диян Никифоров, Веска Ненчева, Николай Бухалов, другари на Пенка.
Пенка Стоянова е родена в Карлово на 21 януари 1950 година. Капитан е на националния тим през 70-те и началото на 80-те години, има три шампионски трофеи с Марица (1971, 1973, 1974 г.) и е двукратна финалистка за европейската купа Ронкети. През цялата си кариера играе в пловдивския клуб. Има 380 мача за националния тим. Печели медали от две Олимпиади – бронз от Монреал 76 и сребро от Москва 80. Играла е в 8 европейски шампионати, вицешампионка от Варна 72 и трета от Клермон Феран 76, има участия на 12 балканиади, международно състезание, международен баскетфестивал и три универсиади. Три пъти е включвана в събирателен тим на Европа. 23 години след нейния бенефис тя е поканена за баскетболен празник в Москва – тогава огромната пловдивска спортистка е една от единствено 5-те международни митове, удостоени с тази чест.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР