Карлово. Книгата Азъ служихъ при Дранговъ“ от Красимир Узунов бе

...
Карлово. Книгата Азъ служихъ при Дранговъ“ от Красимир Узунов бе
Коментари Харесай

В препълнена зала в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ в Карлово бе представена книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ на Красимир Узунов

Карлово. Книгата „ Азъ служихъ при Дранговъ “ от Красимир Узунов бе показана през днешния ден в Карлово в проведената от общината " Вечер по отечестволюбие ". Преди представянето пред препълнената зала на читалището бе излъчен и 30-минутен филм за полковник Борис Дрангов. На представянето участваха Цвета Караянчева – ръководител на Народното събрание, която посрещната по-рано денем с военни почести пред община Карлово, военачалник Константин Попов – ръководител на Комисията по защита в 44-то Народно заседание, Народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Жельо Бойчев, Емил Янев – заместник-началник на Военна академия „ Георги С. Раковски “, кметове на селища от общината, шефове на учебни заведения и културни институти. Вечерта водеше персонално кметът града доктор Емил Кабаиванов.
„ Когато има такива родолюбиви тематики, когато има какво да кажем на децата си, не може да не се събираме ", сподели при представянето на книгата ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. " Такива хора като Дрангов би трябвало да бъдат разказвани, тъй като той е история, смелост, заслужен български офицер ", добави още тя и с цел да укрепи словото си прочете цитати от книгата на Красимир Узунов.
„ Ако би трябвало да приказваме за модерни будители, то Красимир Узунов би трябвало да е в първите им редици с всичките му писания ", сподели вицеадмирал Пламен Манушев. Той посочи достолепията на книгата на Красимир Узунов, която дефинира като " колосален труд ". " Посветена е на една дребна част от живота на подполковник Дрангов - 100 дни от Скопската школа ", уточни Манушев. Той означи, че в тази книга се приказва за дълг, чест, достолепие и национални идеали. Той уточни още, че в книгата създателят цитира имената на всички командири, както и ориста им. „ Красимир Узунов е човек, който най-вече знае за Първата международна война ", съобщи националният представител и ръководител на Комисията по защита Константин Попов.
Според създателя на книгата Красимир Узунов Дрангов е пламък и за него не може да се написа равнодушно. Той изясни, че е написал тази книга под въздействие на внука на подполковник Дрангов, с който се познава. На въпрос на военнослужещ от залата дали тази книга ще бъде показана в Македония, Красимир Узунов отговори, че Македония още не е узряла за показване на тази книга, само че акцентира, че в Битоля ще има показване на книгата " Каймакъ-Чаланъ ". За новата си книга " Азъ служих при Дранговъ " Красимир Узунов сподели още, че се е постарал на всяка страница да има по една мисъл на Дрангов. " 100 години след гибелта му, ние нямаме събрано всичко от Дрангов ", сподели още Узунов. " Дрангов би трябвало да бъде събран и да се учи ", добави още той.
От своя страна кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов разгласи, че към този момент има образуван Инициативен комитет на национално равнище за създаване на монумент на полковник Дрангов във военната академия. Община Карлово ще се включи с финансови средства за построяването му. Ще бъде построен също по този начин и Пантеон на починалите във войните, още веднъж във военната академия, сподели Кабаиванов. Накрая книга „ Азъ служихъ при Дранговъ “ получиха всички шефове на изявени учебни заведения в общината, както и шефовете на музеи. По един образец от нея получиха и кметовете на обитаеми места.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР