Карлово. Карлово събира красотата, с традициите, с българския дух и

...
Карлово. Карлово събира красотата, с традициите, с българския дух и
Коментари Харесай

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: С много дух предците ни са преодолявали препятствията на времето и са съхранили най-прекрасното кътче на България – Карловската долина

Карлово. Карлово събира хубостта, с традициите, с българския дух и гостоприемството, чието въплъщение са Цариците на розата през всичките години. Това сподели в приветственото си слово кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов пред присъстващите на Празника на розата в града, оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от пресцентъра на Общината. „ В ден като днешния, няма по какъв начин да не си помислим с какви блага ни е дарил Господ, съхранили се през хилядолетията. С доста дух предците ни са преодолявали трудностите на времето и са съхранили най-прекрасното кътче на България – Карловската котловина. Днес ни е събрала освен хубостта, само че и работата. Защото без работливите ръце, без хората, които стават в ранни зори, нямаше да има козметични артикули, нямаше да има Празник, нямаше нашият град и Долината на розите да са известни. В този стратегически бранш – розопроизводството и розопреработването, всички видяхме тези дни проблемите. Днес заявяваме от сърцето на България – Карлово няма време за губене. През тази година българският парламент би трябвало да одобри Закона за българската роза и етерично маслените култури в България. Не може да се чака повече. За да подсигуряваме, че през идващите години, ще бъдат по-спокойни – за тези които създават и преработват розови насаждения. На тези две страните се гледа еднообразно, те са нужни един на различен, с цел да има българска козметика и българско розово масло, фамозно в целия свят. Ние твърдо заставаме зад розопроизводителите. И аз като кмет на Общината, ще упорствам този развой да бъде завършен до края на тази година, с цел да няма митинги и розовият цвят в розовите градини да бъде обран “, сподели доктор Емил Кабаиванов.
Началото на празничния ден в Карлово стартира с възпроизвеждане на античния обред „ Розобер ” в розовите градини край Карлово. С национални песни и хора бе посрещната Царица на розата 2018 – Ива Тонкова, а многочислените посетители – с самун, сол и китки от рози. Гайдарски оркестър извършиха национални мелодии, а фолклорни певчески колективи подканяха с песните си гостите на розобер. С тържествена гала миналогодишната Царица връчи короната на Царица на розата Карлово 2018 – Ива Тонкова. По-късно с шествие Царица на розата 2018 дойде на площад „ 20-ти юли ”. В шествието, съпроводило Царицата, се включиха Гайдарски състав от Калофер, фолклорни певчески колективи и кукерски сформира от кв. " Сушица ", с. Горни Домлян, Войнягово, Каравелово, Дъбене, Балетна школа Гранд Фуенте, дребните съподвижнички на Розата, участничките в Конкурса „ Царица на розата 2018, мажоретен състав при СУ „ Васил Левски ”, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово, танцов състав от побратимения на Карлово град Осио Сотто, Италия. Д-р Емил Кабаиванов връчи на Царица на розата 2018 преходна Златна роза, направена от 24 каратово злато. „ Уважаеми съграждани, скъпи посетители, добре пристигнали на днешния Прекрасен празник с мирис на рози. В китното градче Карлово през днешния ден ще се срещнете с извънредно доста багри от музика и танци. Да бъде празник! ”, повели Царицата на розата Карлово 2018 Ива Тонкова и благослови града и Розовата котловина.
Празничната стратегия продължи с фолклорен танцов театър „ Празник в Розовата котловина ”, в който присъединяване взеха Детски танцов състав и Фолклорен отбор „ Розова котловина ” при НЧ „ Васил Левски 1861г. ” в Карлово, Фолклорен отбор „ Седенчица ” от Пловдив, отбор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.
По-късно в Исторически музей Карлово и къща „ Бухалов хан ” бе демонстрирано розоварене и дегустация на артикули от маслодайна роза.
Стотици поданици и посетители от страната и проведени туристически групи от Япония, Италия, Испания, Франция, Китай, Холандия и други участваха на Празника на розата, който се трансформира в едно незабравимо преживяване.
Официални посетители на Празника бяха Веска Ненчева, Георги Търновалийски – народни представители от 44-то Народно Събрание; посланиците на Япония, Куба, Полша, Израел, Словакия, Русия, Владимир Писанчев – общоприет консул на Република България в Солун, Гърция, Веселка Караиванова – подуправител на Национален осигурителен институт, генерал-майор Груди Ангелов – шеф на ВА „ Г.С. Раковски, полковник Костадин Добрев – зам.-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Мерудийски шеф в.ф 22680, публични делегации от: Осио Сотто Италия, Конин Полша, Мураяма Япония, представителки от Асоциация Царици на розата, Боян Ботйов-Председател на общонародна фондация „ Христо Ботев ” и други.
По мотив Празника на розата бяха получени приветствени адреси до кмета на община Карлово от министъра на туризма, кметовете на – София, Пловдив, Бургас, Ловеч, Троян, Самоков, Първомай, Елин Пелин.
Вечерта ще приключи с празнична занимателна стратегия на фолклорен състав „ Ритмозио ” – град Осио Сотто, Италия, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, Йоана Димитрова и „ 4 magic ” – Х-фактор, сезон 2017.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР