Карлово и Смолян са в бедствено положение поради ураганния вятър,

...
Карлово и Смолян са в бедствено положение поради ураганния вятър,
Коментари Харесай

Карлово и Смолян в бедствено положение


Карлово и Смолян са в бедствено състояние заради ураганния вятър, от чиито рискови пулсации и пориви са нанесени голям брой материални вреди.

За преодоляване на бедствието щабът за Координация ще премине на непрестанен режим на работа, а кметовете на обитаемоте места провеждат ефикасната работа на екипите, които правят неотложните възстановителни действия.

Бедственото състояние ще е в действие до превъзмогване на рецесията.

В Карлово мощният вятър повали част от покрива на МБАЛ "Киро Попов". Части от него се стовариха върху една кола за спешна помощ и няколко автомобила. Алуминиевата дограма е безусловно изкъртена и огромни елементи от нея са вътре в кабинетите. Откъртена е и част от покрива на учебно заведение „ Христо Проданов ”, където преди няколко месеца завърши ремонт.

Вятърът отнесе и покрива на здравната работа в село Васил Левски.

Най-много сигнали за вреди са подадени от град Баня, където са регистрирани над 30 позвънявания за паднали дървета. Има доста дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за боклук се движат от вятъра.

За благополучие, данни за потърпевши хора няма. Местните управляващи работят, щабът е впрегнат с всички запаси за премахване на вреди и подкрепяне на популацията. Хората са предизвестени да не излизат от домовете си.

Много обитаеми места са без ток - 185 в южната част на страната. В област Пловдив без ток са 36 обитаеми места, в област Смолян - 78 обитаеми места, в област Стара Загора - 11 обитаеми места, в област Бургас - 2 обитаеми места, в област Хасково - 33 обитаеми места, в област Кърджали - 5 обитаеми места, в област Пазарджик - 7 обитаеми места, в област Сливен - 13 обитаеми места.

Държавните предприятия също са в подготвеност да реагират и спомагат на общините за разчистване на пътища от паднали дървета.

Най-тежка е обстановката в региона на Смолян, където общината също разгласи бедствено състояние. Заради мощния вятър в региона има повалени голям брой дървета и десетки селища са без ток. Пътят до село Турян е затворен. До късно следобяд вятърът още не е сподавен и има заплаха от рухване и на други дървета.

В региона на Троян е постъпила информация за паднали 3 букови дървета. Те са затворили горски земен път в землището на село Чифлик. Пътят обслужва частен парцел.

Към 17.30 часа времето над цялата страната е облачно. Умерен до мощен вятър духа над по-голямата част от страната и плевел в областите Сливен Смолян, Враца и Търговище. Слаб сняг вали в област Габрово.

Пътните настилки са най-вече мокри, отчасти заледени и заснежени – обработени и опесъчени. Затворен за всички типове моторни транспортни средства е Троянският проход.

Тази заран мощен снеговалеж затвори за товарни коли и Прохода на Републиката. Свлачище затрупа едната лента по пътя Смолян - Асеновград, на разклона за село Лъки. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР