Карлово чака туристи за специална атракция, свързана с добиването на

...
Карлово чака туристи за специална атракция, свързана с добиването на
Коментари Харесай

Карлово чака туристи да варят гюл за масло

Карлово чака туристи за специфична атракция, обвързвана с добиването на розово масло.  Утре, 30 май,  и на 7 юни в Бухаловият хан в комплекс „ Старинно Карлово “  ще бъде представена близо 200-годишната традиция за отглеждането на роза дамасцена и добива на скъпото като злато масло, написа " Марица ".

Вратите на Бухаловия хан са отворени още от 9.00 часа сутринта. В китния озеленен двор – дезинфектиран по всички условия, гостите ще посрещат локални самодейци в национални носии. Те са подредени пред метър и половина, само че пък песните им звучат красиво. Кукери от Розовата котловина мятат хлопки и звънът им гони и злините, и вирусите. На тяхната позитивна сила не може да устои даже страховитият ковид.

На огнището е конфигурирана старинна гюлпана за преваряване на розов цвят и извличане на розово масло с меден котел, голяма каца и обичайните конкуми – съдовете, в които се събира розовото масло.

Организаторите са подготвили ликьор от рози, гюлова ракия и локум с мирис на карловска роза. Тогава посетителите могат да смъкват маските и да опитат от тези фини деликатеси и се насладят на аромата и усета на розата. Финалът е кафето на пясък, приготвяно в медно кафениче. Ароматът му притегля гости, които минават по живописната улица „ Васил Левски “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР