Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО в София във Фейсбук:Тяхното

...
Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО в София във Фейсбук:Тяхното
Коментари Харесай

Контрера: Спаси София обричат обществения транспорт на София на бърза и почти сигурна будна кома

Карлос Контрера, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация в София във Facebook:

Тяхното предложение за финансова рамка за 2024г. на публичния превоз е извънредно недъгаво, безогледно, цялостно е със счетоводни неточности и подсигурява единствено бедност и разредени написания на градския превоз. Великите управленци от Демократична България и Спаси София (докладът не е подписан от представител на Политическа партия - не случайно) са внесли оферти, които обезкървяват градския превоз.

На първото разглеждане в комисията по превоз направих къс анализ на индикаторите, препоръчани от спасителите на София. Така да вземем за пример " Столичен електротранспорт " е с понижени приети разноски за активността (заплати, електрическа енергия, горива, материали, елементи, поправки - настоящи и основни) и при експлоатационен план съгласно спасителите от 134 млн. лева в рамката се залагат 70.8 млн. лева и вероятно 66 млн. лева обезщетения за покриване на загуби (те обаче са понижени по отношение на 2022 година. Само за заплатите на електротранспорта ще са нужни 75-79 млн. лева според от това дали ще бъдат назначени водачи и сервизен личен състав, който липсва. Кой и по какъв начин ще покрие този недостиг - не ми беше отговорено. Нещо повече - даже вероятно да се изплатят на сдружението тези общо 134 млн. лева там не са включени отсрочените съществени поправки на трамваи и тролеи от 2022 и 2023г., както и никакви финансови разноски за възстановяване изискванията на труд - ремонт на депа, халета, сервизни помещения; не са включени и напълно амортизациите, както и в цялостен размер нужните аварийни елементи и материали, профилирани принадлежности, работно облекло, профилирано облекло и така нататък

Друг образец - Столичен автотранспорт, който извършва най-големият размер от транспортната задача в София. При план за заплати към 100 млн. лева в предлагането за рамка са включени 100.9 млн. лева Т.е. ще се заплащат вероятно единствено заплати?! А разноските за горива, елементи, поправки, разноските за възстановяване на изискванията на труд, т.е. ремонт и съоръжение на гаражи и сервизи? Общите разноски за активността възлизат по план някъде на 194 млн. лева, в които са включени и нужните съществени поправки на рейсове, както и настоящите поправки през 2024г., които са неизбежни по софтуерните проекти. Евентуално те ще бъдат покрити с едни 71 млн. лева отплата. А другите? Отделно от това сдружението има неизплатени отговорности за 2023г. към 16 млн. лева и още към 3 млн. лева просрочени за първо тримесечие на 2024г.

Това е единствено част от картината и тя демонстрира, че спасителите на София водят наземния превоз към плануван недостиг, колапс и положение на будна кома. Средният разход за издръжката на един гараж в автотранспорта е към 56-58 млн. лева и то, в случай че не са заети всички щатове за водачи. Умножено по три (гаражите Земляне, Дружба и Малашевци) излиза, че към 168-174 млн. лева е нужната прехрана, а се залагат 100.9 млн. лв.. Към тази прехрана следва да се прибавят минимум разноските за лизингите на рейсовете, които са към Централно ръководство. Въобще имаме една цялостна каша. Според зам.главният избавител на София било заложено сдружението да е на облага! Е, по какъв начин ще осъществя облага като потегля с пасив от 16-19 млн. лева остарели отговорности и с цена, която не покрива и настоящите разноски? Мистерия.

В същото време в номинално отношение цената на км. пробег на Столичен автотранспорт се усилва с 0,07 лева до 5.14 лева./км. пробег. Умножено по транспортната задача от 33 млн. км. на година излиза, че при всичките проблеми автотранспортът ще получи вероятно нарастване с 2.3 млн. лева повече по отношение на цената от 2022 и 2023г.

Чух от спасителите на София доста общи приказки и причини, само че не чух нито едно число, което да оборва моя разбор и планове. Нещо повече - сами си опонират! Хем настояват в отчета си, че ще има нарастване на приходите от карти (дългосрочни транспортни документи), хем залагат по-малко общински обезщетения за такива в общинския бюджет по отношение на 2022 и 2023г.? Кое е вярното?

Поставих въпроса и за над 50 трайно спрели рейсове по гаражите, които чакат елементи и поправки. Как ще се финансира това в случай, че се обезпечават пари за заплати, горива и вероятно за малко елементи (за настоящ ремонт, а не за отсрочени съществени ремонти)? Никакъв отговор. На склад като материални ресурси автотранспорта съвсем няма елементи. Откъде ще дойдат тогава? От Космоса или от положителната самодива? транспортната логичност на Спаси София дрънка на кухо!

В идващите дни ще внеса различно предложение и приканвам всички общински съветници - без значение от политическата ни принадлежност, да се обединим и да подобрим финансирането за градския превоз, тъй като той е кръвоносната система на града. Да оставяме тази система на едно голо доверие на потвърдени некадърници е безумно!

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР