Карлос Гон обърна внимание, че освен него акционерите също са

...
Карлос Гон обърна внимание, че освен него акционерите също са
Коментари Харесай

Укриващият се Карлос Гон силно критикува японското правосъдие

Карлос Гон обърна внимание, че с изключение на него акционерите също са потърпевши от абсурда

Една година, прекарана под наблюдаване и домакински арест, е била " неописуемо тестване ", споделя Карлос Гон. Но представянето му на двучасовата конференция в Бейрут 10 дни откакто избяга от Япония, сподели, че затварянето му не се е отразило на жизнерадостта и самоувереността, с която се характеризираше дългото му наличие на върха на автомобилната промишленост. Бившият водач на Nissan и Renault залага повече на доверието на общественото мнение вместо това на японските съдии.

От света на бизнеса рядко излизат драми, сходни на бягството на Гон от домашния арест в Токио до Ливан, където е живял и лицето му е на пощенски марки. Освен това и страната няма контракт за екстрадиция с Япония.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За жал той отхвърли да опише която и да е част от полета, който съгласно източници е включвал промъкване в частен джет, прикрит в огромна кутия с отвори, на отдалечена част от летището в Осака. Вместо това Гон сподели, че ще показа " обстоятелства и данни и доказателства ", които да оборят по едно и също време " голословните " обвинявания против него и изтеклата от японски прокурори информация, предопределена да го очерни.

Убедително показване

Представянето му беше завладяващо и постоянно безапелационно. Той се аргументира, че откакто е бил " брутално лишен от моя свят ", единственият му избор е бил да не се яви на правосъдния развой в система, която явно е основана да получи самопризнание принудително, в сравнение с да търси истината.
Според Гон дългото време в усамотение и разпити, продължаващи до осем часа, без наличието на юрист, по-късно домакински арест без опция за връзка с жена му, както и вероятността процесът да се проточи още пет години са го убедили, че обстановката е " безнадеждна ". В същото го е убедил и процентът на наказание в Япония, който е над 99.

Гон се върна на някои остарели тематики. Твърди, че е бил излъган от Nissan, като обстановката се е влошила, откакто Саикава Хирото е станал основен изпълнителен шеф през 2016 година Той упрекна мениджъри в японската компания, юристите ѝ и някои членове на държавното управление в скрит план за да причинят падението му. Те са се страхували, споделя той, от загубата на автономност, която би последвала от превръщането на авто алианс, който се базира на кръстосани дялови участия, в напълно обединено сдружение. Гон отхвърли да уточни имена от японското държавно управление ( " в символ на почитание ", сподели той, към ливанското държавно управление, което е негов домакин), само че означи, че не счита, че те са на толкоз висока позиция, колкото тази на министър-председателя.

Защитата му както против обвиняванията, повдигнати против него, и по този начин други, изтекли в пресата, се базираше на изказванието, че има документи, които демонстрират, че дейностите му са били утвърдени от доста мениджъри. Защо, попита той, основни финансови чиновници, корпоративни юристи, членове на борда и даже господин Сайкава сякаш са взели присъединяване в схемите? До огромна степен, тъй като те са били непротиворечиви и общоприети бизнес практики, изяснява Гон.

А обвиняванията, че е отчитал по-ниско заплащане от действително получаваното? Това са били пари, които не са били " закрепени, избрани или платени ", сподели той. Така или другояче, сходно нещо в доста страни не е нарушаване, твърди Гон. А прехвърлянето на евентуални валутни загуби от чужбина на Nissan? Документите са били подписани от господин Сайкава наред с други съгласно него. Ами будещите съмнение прехвърляния на пари от " авариен фонд на основен изпълнителен шеф " към търговци от Персийския залив? Имало е същински бизнес аргументи на пазар, където Nissan се надявал да порасне.

Вреда и за акционерите

Гон обърна внимание, че с изключение на него акционерите също са потърпевши от абсурда. Nissan призна, че Гон се е справил добре с " убийството на известност " и зле с управляването на автомобилна компания. Renault и Nissan са потърпевши от следствията и в този момент оперират един " маскараден " алианс, който " към този момент не работи ". Още по-зле е, че алиансът е изпуснал шанса за обединение, над което той е работил с Fiat Chrysler - вместо това италианско-американската компания се контракти с Groupe PSA, притежател на Citroën, Opel и Peugeot. (Председателят на Fiat Chrysler е част от борда на компанията - майка на The Economist.)

В изказване, оповестено след конференцията, прокуратурата в Япония споделя, че обвиняванията, отправени от господин Гон, " напълно пренебрегват личното му държание, а едностранните му рецензии на японска наказателноправна система са изцяло неприемливи ".

Но това, което Гон показа, подсказва, че обвиняванията против него надалеч не са ясни. В система, която разчита на признания, не е несъмнено по какъв начин е щяло да протече обещано правосъдно дело.

Това, което, наподобява, е ясно, е, че Nissan е отговорна за плачевното корпоративно ръководство и безучастно наблюдаване на един всесилен началник – и поради това по едно и също време компанията и Гон ще имат известност за възобновяване.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР