Карлес Пучдемон Регионалният лидер на Каталуния Карлес Пучдемон ще загуби

...
Карлес Пучдемон Регионалният лидер на Каталуния Карлес Пучдемон ще загуби
Коментари Харесай

Пучдемон губи правомощията си, ако Сенатът одобри прякото управление на Мадрид


Карлес Пучдемон

Регионалният водач на Каталуния Карлес Пучдемон ще загуби всичките си пълномощия и ще спре да получава заплата, откакто испанският Сенат утвърди задействането на член 155, предусещащ прекосяване на региона под директното ръководство на централната власт в Мадрид.

Това съобщи испанският вицепремиер Сорая Санес де Сантамария, представена от Ройтерс.

В радиоинтервю тя уточни още, че откакто директното ръководство бъде утвърдено, допустимо е Мадрид краткотрайно да назначи един представител, който да ръководи региона.

Очаква се Сенатът да утвърди мярката в петък.

Парламентът на Каталуня ще се събере на пленарно съвещание в четвъртък сутринта, с цел да дефинира по какъв начин да реагира на решението на централното държавно управление да поеме директно ръководството на региона, съобщи представителят на районната партийна коалиция " Заедно за " Да ", представен от Ройтерс.

Коалицията възнамерява да апелира в съда използването на член 155 от конституцията, който лишава пълномощията на районните управляващи и основава условия за производство на нови избори.

Доверието към Европейския съюз ще намалее, в случай че той разреши Мадрид да наложи директно ръководство в Каталуня. Единствено каталунците имат право да трансформират районните институции, съобщи през днешния ден представител на каталунското външно министерство, представен от Ройтерс.

" Как ще живее Европейски Съюз с това състояние, в случай че се стигне до него? ", отвърна с въпрос Раул Ромева пред радио Би Би Си, запитан по какъв начин каталунското районно държавно управление ще попречи на испанското държавно управление да наложи още веднъж директно ръководство.

" Как да им се има вяра, в случай че разрешат това да стане?... Уверявам ви, народът и институциите в Каталуня няма да го позволен ", сподели Ромева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР