Кърлежите са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари (Acari). Те

Кърлежите са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари (Acari). Те ...

Ухапване от кърлеж: Симптоми и лечение.

Кърлежите са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари (Acari). Те са ектадартизиопаразити, хранещи се чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни. Те са важен вектор за разпространението на много инфекциозни болести.
Всеки кърлеж има четири чифта крачета. Двата чифта предни крачета са снабдени с вендузи, а двата чифта задни крачета — с дълги власинки. У мъжкия кърлеж и на последния чифт крачета също има вендузи, които спомагат за прикрепването му при копулация.

Какво лекарство да пием, когато ни ухапе кърлеж?
Кръвосмучещите кърлежи обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат високата влажност. Причакват жертвите си покрай пътеките, по които те се движат. Нападат обикновено сутрин като се ориентират по топлината и излъчваната от гостоприемника миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Този акт е различно продължителен при различните видове кърлежи.
Опасно ли е ухапването от кърлеж? Кърлежите са често срещани в САЩ и Европа. Те живеят на открито в треви, по дървета, в храси и в листни купчини.
Кърлежите са привлечени от хората и техните четириноги домашни любимци и лесно могат да се движат между тях. Ако сте прекарали повече време на открито, вероятно в даден момент сте срещнали кърлежи.
Ухапванията от кърлежи често са безобидни и в този случай те не причиняват забележими симптоми. Въпреки това, кърлежите могат да причинят алергични реакции, а някои кърлежи могат да пренасят болести върху хора и домашни любимци, когато ги ухапят. Те могат да бъдат опасни или дори смъртоносни.

Как изглеждат кърлежите? Кърлежите са малки, кръвосмучещи насекоми. Те могат да варират по размер от малки колкото зрънце до толкова големи, колкото еластична гума. Кърлежите имат осем крака. Те са паякообразни, което означава, че са свързани с паяците.
Различните видове кърлежи могат да варират в цвят от нюанси на кафяво до червеникаво кафяво и черно.
С поемането на повече кръв кърлежите растат. След като кърлеж се храни от своя домакин за няколко дни, те се обезводняват и могат да придобият зеленикаво-син цвят.
Къде кърлежите ухапват хората? Кърлежите предпочитат топлите, влажни зони на тялото. След като кърлеж попадне върху тялото ви, има вероятност да мигрира към подмишниците, слабините или косата ви. Когато са на желано място, те се забиват в кожата ви и започват да смучат кръв.
За разлика от повечето други насекоми, които хапят, кърлежите обикновено остават прикрепени към тялото ви, след като ви ухапят. Ако кърлеж ви ухапе, най-вероятно ще знаете, защото ще го откриете върху кожата си. След период до 10 дни на смучене на кръв от тялото ви, преял кърлеж може да се отдели и да падне.

Симптоми при ухапване от кърлеж Ухапванията от кърлежи обикновено са безвредни и могат да не предизвикват никакви симптоми. Ако обаче сте алергични към ухапвания от кърлежи, може да изпитате:
- болка или подуване на мястото на ухапване
- обрив
- усещане за парене на мястото на ухапване
- мехури
- затруднено дишане, ако е тежко
Някои кърлежи пренасят болести, които могат да се предадат при ухапване. Болестите, пренасяни от кърлежи, могат да причинят различни симптоми и обикновено се развиват в рамките на няколко дни до няколко седмици след ухапване. Потенциалните симптоми на болести, пренасяни от кърлежи, включват:
- червено петно ​​или обрив близо до мястото на ухапване
- обрив по цялото тяло
- скованост на врата
- главоболие
- гадене
- слабост
- мускулни или ставни болки или болка
- треска
- втрисане
- подути лимфни възли

Как да разберем, че ни е ухапал кърлеж? Ухапванията от кърлежи често се разпознават лесно. Това е така, защото кърлежът може да остане прикрепен към кожата до 10 дни, след като за първи път ухапе. Повечето ухапвания от кърлежи са безвредни и няма да причинят физически признаци или симптоми. Само някои видове кърлежи предават заболяване.
Ухапванията от кърлежи обикновено са единични, тъй като кърлежите не хапят в групи.
Могат ли ухапванията от кърлежи да причинят други проблеми?
Кърлежите могат да предават заболяване на човешки гостоприемници. Тези заболявания могат да бъдат сериозни.
Повечето признаци или симптоми на заболяване, пренасяно от кърлежи, ще започнат да се проявяват в рамките на няколко дни до няколко седмици след ухапване от кърлеж. Важно е да посетите лекаря си възможно най-скоро след ухапване от кърлеж, дори и да нямате симптоми.
Например, в райони, където лаймската болест е често срещана, може да се препоръча при определени условия да получите лечение за лаймска болест след ухапване от кърлеж, дори преди да започнат симптомите.
Ако по някое време след ухапване от кърлеж започнете да изпитвате необичайни симптоми като треска, обрив или болки в ставите, важно е веднага да потърсите медицинска помощ. Уведомете лекаря си, че кърлеж наскоро ви ухапа.
Вашият лекар ще извърши обстоен преглед, за да определи дали вашите симптоми са резултат от болест, пренасяна от кърлежи.
Някои заболявания, които можете да получите чрез ухапване от кърлеж, включват:
- Лаймска болест
- Колорадовата треска от кърлежи
- туларемия
- ерлихиоза

Къде живеят кърлежите? Кърлежите живеят на открито. Те се крият в тревата, по дърветата, в храсти и храсталаци.
Ако сте на разходка в парка или пикник може да ви ухапе кърлеж. Те могат да ухапят и вашия домашен любимец. Кърлежите могат да останат впити към вашия домашен любимец или да мигрират към вас, докатоси играете или държите домашния си любимец. Кърлежите могат да се прехвърлят и от човек на домашен любимец.
Кърлежите са в пика си през пролетните и летните месеци, обикновено от април до септември.
Как се лекуват ухапвания от кърлежи? Най-важното, което трябва да направите, когато откриете кърлеж, е да го премахнете. Можете сами да премахнете кърлежите с инструмент за премахване на кърлежи или с набор от пинсети. Следвай тези стъпки:
- Хванете кърлежите възможно най-близо до повърхността на кожата си.
- Издърпайте право нагоре и далеч от кожата, като упражнявате постоянно налягане. Опитайте се да не огъвате или усуквате кърлежите.
- Проверете мястото за ухапване, за да видите дали не сте оставили някоя от частите на главата или устата на кърлежи след ухапването. Ако е така, премахнете ги.
- Почистете мястото на ухапване със сапун и вода.
- След като премахнете кърлежите, потопете го в спиртен разтовр, за да сте сигурни, че е мъртъв. Поставете го в запечатан съд.
-Посетете вашия лекар възможно най-скоро, за да разберете дали е необходимо някакво лечение въз основа на вида кърлеж, който ви е ухапал. 


източник: www.healthline.com

Източник: actualno.com