Кърлежите са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари (Acari). Те

...
Кърлежите са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари (Acari). Те
Коментари Харесай

Ухапване от кърлеж: Симптоми и лечение

Кърлежите са надсемейство дребни паякообразни от подклас Акари (Acari). Те са ектадартизиопаразити, хранещи се посредством кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни. Те са значим вектор за разпространяването на доста инфекциозни заболявания.
Всеки кърлеж има четири чифта крачета. Двата чифта предни крачета са снабдени с вендузи, а двата чифта задни крачета — с дълги власинки. У мъжкия кърлеж и на последния чифт крачета също има вендузи, които спомагат за прикрепването му при копулация.

Какво лекарство да пием, когато ни ухапе кърлеж?
Кръвосмучещите кърлежи населяват тревисто-храстови и горски местности и избират високата мокрота. Причакват жертвите си около пътеките, по които те се движат. Нападат нормално заран като се ориентират по топлината и предаваната от гостоприемника миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Този акт е друго нескончаем при другите типове кърлежи.
Опасно ли е ухапването от кърлеж? Кърлежите са постоянно срещани в Съединени американски щати и Европа. Те живеят навън в треви, по дървета, в храси и в листни купчини.
Кърлежите са привлечени от хората и техните четириноги домашни любимци и елементарно могат да се движат сред тях. Ако сте прекарали повече време навън, евентуално в даден миг сте срещнали кърлежи.
Ухапванията от кърлежи постоянно са безобидни и в този случай те не предизвикват забележими признаци. Въпреки това, кърлежите могат да причинят алергични реакции, а някои кърлежи могат да придвижват заболявания върху хора и домашни любимци, когато ги ухапят. Те могат да бъдат рискови или даже смъртоносни.

Как наподобяват кърлежите? Кърлежите са дребни, кръвосмучещи инсекти. Те могат да варират по мярка от дребни колкото зрънце до толкоз огромни, колкото еластична гума. Кърлежите имат осем крайници. Те са паякообразни, което значи, че са свързани с паяците.
Различните типове кърлежи могат да варират в цвят от нюанси на кафяво до червеникаво кафяво и черно.
С поемането на повече кръв кърлежите порастват. След като кърлеж се храни от своя хазаин за няколко дни, те се обезводняват и могат да придобият зеленикаво-син цвят.
Къде кърлежите ухапват хората? Кърлежите избират топлите, влажни зони на тялото. След като кърлеж попадне върху тялото ви, има възможност да мигрира към подмишниците, слабините или косата ви. Когато са на мечтано място, те се забиват в кожата ви и стартират да смучат кръв.
За разлика от множеството други инсекти, които хапят, кърлежите нормално остават прикрепени към тялото ви, откакто ви ухапят. Ако кърлеж ви ухапе, най-вероятно ще знаете, тъй като ще го откриете върху кожата си. След интервал до 10 дни на смучене на кръв от тялото ви, преситен кърлеж може да се отдели и да падне.

Симптоми при захапване от кърлеж Ухапванията от кърлежи нормално са безвредни и могат да не провокират никакви признаци. Ако обаче сте алергични към ухапвания от кърлежи, може да изпитате:
- болежка или отичане на мястото на захапване
- обрив
- чувство за парене на мястото на захапване
- мехури
- затруднено дишане, в случай че е тежко
Някои кърлежи придвижват заболявания, които могат да се предадат при захапване. Болестите, пренасяни от кърлежи, могат да причинят разнообразни признаци и нормално се развиват в границите на няколко дни до няколко седмици след захапване. Потенциалните признаци на заболявания, пренасяни от кърлежи, включват:
- алено леке ​​или обрив покрай мястото на захапване
- обрив по цялото тяло
- вдървеност на врата
- главоболие
- гадене
- уязвимост
- мускулни или ставни болки или болежка
- тресчица
- настинка
- подути лимфни възли

Как да разберем, че ни е ухапал кърлеж? Ухапванията от кърлежи постоянно се разпознават елементарно. Това е по този начин, тъй като кърлежът може да остане прикован към кожата до 10 дни, откакто за първи път ухапе. Повечето ухапвания от кърлежи са безвредни и няма да причинят физически признаци или признаци. Само някои типове кърлежи предават заболяване.
Ухапванията от кърлежи нормално са единични, защото кърлежите не хапят в групи.
Могат ли ухапванията от кърлежи да причинят други проблеми?
Кърлежите могат да предават заболяване на човешки гостоприемници. Тези болести могат да бъдат съществени.
Повечето признаци или признаци на заболяване, пренасяно от кърлежи, ще стартират да се демонстрират в границите на няколко дни до няколко седмици след захапване от кърлеж. Важно е да посетите лекаря си допустимо най-скоро след захапване от кърлеж, даже и да нямате признаци.
Например, в региони, където лаймската болест е постоянно срещана, може да се предложи при избрани условия да получите лекуване за лаймска болест след захапване от кърлеж, даже преди да стартират признаците.
Ако по някое време след захапване от кърлеж започнете да изпитвате необикновени признаци като тресчица, обрив или болки в ставите, значимо е незабавно да потърсите здравна помощ. Уведомете лекаря си, че кърлеж неотдавна ви ухапа.
Вашият доктор ще извърши обширен обзор, с цел да дефинира дали вашите признаци са резултат от болест, пренасяна от кърлежи.
Някои болести, които можете да получите посредством захапване от кърлеж, включват:
- Лаймска болест
- Колорадовата тресчица от кърлежи
- туларемия
- ерлихиоза

Къде живеят кърлежите? Кърлежите живеят навън. Те се крият в тревата, по дърветата, в шубраци и шубраци.
Ако сте на разходка в парка или пикник може да ви ухапе кърлеж. Те могат да ухапят и вашия домакински любим. Кърлежите могат да останат впити към вашия домакински любим или да мигрират към вас, докатоси играете или държите домашния си любим. Кърлежите могат да се трансферират и от човек на домакински любим.
Кърлежите са в пика си през пролетните и летните месеци, нормално от април до септември.
Как се лекуват ухапвания от кърлежи? Най-важното, което би трябвало да извършите, когато откриете кърлеж, е да го премахнете. Можете сами да премахнете кърлежите с инструмент за унищожаване на кърлежи или с набор от пинсети. Следвай тези стъпки:
- Хванете кърлежите допустимо най-близо до повърхността на кожата си.
- Издърпайте право нагоре и надалеч от кожата, като упражнявате непрекъснато налягане. Опитайте се да не огъвате или усуквате кърлежите.
- Проверете мястото за захапване, с цел да видите дали не сте оставили някоя от частите на главата или устата на кърлежи след ухапването. Ако е по този начин, премахнете ги.
- Почистете мястото на захапване със сапун и вода.
- След като премахнете кърлежите, потопете го в спиртен разтовр, с цел да сте сигурни, че е мъртъв. Поставете го в запечатан съд.
-Посетете вашия доктор допустимо най-скоро, с цел да разберете дали е належащо някакво лекуване въз основа на типа кърлеж, който ви е ухапал. 


източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР