Карла Шлехтова, която е министър на отбраната на Чехия, освободи

...
Карла Шлехтова, която е министър на отбраната на Чехия, освободи
Коментари Харесай

Чехия смени директора на института, произвеждал газ от семейството на Новичок

Карла Шлехтова, която е министър на защитата на Чехия, освободи от служба шефа на военноизследователския институт на чешката войска в град Бърно, в който е тестван нервно-паралитичния газ А320 - част от фамилията токсини " Новичок ".
Бохуслав Шафарж ще остане чиновник в института. На уеб страницата на чешкото военно министерство, където е оповестена тази информация, не се оповестяват аргументите.
Институтът ще бъде управляван краткотрайно от сегашния заместник-директор Йозеф Грънчиржик.
В началото на месеца стана известно, че нервно-паралитичен газ от фамилията на " Новичок ", с който бе осъществен нашумелия опит за ликвидиране на Сергей Скрипал и щерка му Юлия във Англия, се е произвеждал и складирал в нищожно количество в Чехия. Това разгласи самият президент на страната Милош Земан като мотив за това станаха изказванията на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, че " Новичок " би могъл да е създаден в Чехия и страната има механически благоприятни условия за това.
" През ноември предходната година, в научно-изследователския институт на Министерството на защитата в град Бърно е бил тестван нервно-паралитичният газ A320. Количеството му е било доста малко. След тестванията той е погубен ", сподели Земан. Според чешкото военно разузнаване тази отрова се отнася към фамилията на " Новичок ".
В същото време президентът на Чехия не видя нищо неоправдателно в това, че вещество от това семейство се създава в Чехия. " Имаме прелестни елементи за противохимическа отбрана и те би трябвало да учат отровите, с цел да им противодействат ", сподели тогава президентът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР