Карл Велики от фамилията на Каролингите е от 9 октомври

...
Карл Велики от фамилията на Каролингите е от 9 октомври
Коментари Харесай

Роден е Карл Велики

Карл Велики от семейството на Каролингите е от 9 октомври 768 година крал на Франкското кралство и от 25 декември 800 година римски император до 814 година
Той уголемява франкските владения в Западна и Централна Европа, а на 25 декември 800 година, откакто превзема Северна Италия, е коронован от папа Лъв III за пръв император на Свещената Римска империя.
Освен с териториалното уголемение и административната организация на новосъздадената Франкска империя, ръководството на Карл Велики се свързва и с възраждането на изкуствата, религията и културата, известно като Каролингски Ренесанс.
В днешни дни, Карл Велики е считан освен за основател на френската и немската монархия, само че и за Pater Europae („ Баща на Европа “) – империята му сплотява по-голямата част от Западна Европа за първи път от времето на римляните, а Каролингския Ренесанс предизвиква образуването на обща европейска еднаквост.
Успехите на Карл Велики се основават най-вече на забележителната му дарба да печели лоялността на поданиците си, без значение от мястото им в обществото. Той уголемява системата на васалитета, наследена от майордомите, като прави свои персонални васали всички, които упражняват висша власт. Според британския историк на изкуството Кенет Кларк: „ Карл Велики е първият човек на действието, появил се от мрака на средновековието след рухването на Римската империя “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР