Карл Маес e човекът, който извежда Ким Клайстерс до върха

...
Карл Маес e човекът, който извежда Ким Клайстерс до върха
Коментари Харесай

Карл Маес: Не осъзнавах какво се случва, когато с Клайстерс бяхме на върха

Карл Маес e индивидът, който извежда Ким Клайстерс до върха на международния тенис. Той стартира да работи с нея още, когато тя е на 11 години. Маес я построява като тенисистка и работи с Ким на два пъти в професионалната й кариера. Превръща се в един от най-уважаваните експерти в света на тениса, известно време води отбора на Белгия за “Фед Къп”, а две години и половина прекарва като началник на женския тенис на Англия.

След като се отхвърля от тениса Клайстерс поема клуба в родния й град Бре и го трансформира в тенис академия. Тя кани Карл да се заеме с подготвителния развой и от няколко години двамата работят дружно в ново занятие.

Пред Sportal.bg Карл Маес описа за работата си с Ким, за академията и даде мнението си за развиетието на женския тенис.

- Ким реши да се заеме с академията и ти се обади. Как стартира всичко?
- Аз започнах да работя с Ким, когато тя беше на 11 години. Така че позвъняването не беше от някой чужд. Аз имах моя дребна академия в другия завършек на Белгия. Трябваше със фамилията ми да се преместим тук. Това беше най-трудната част, тъй като ние си живеехме щастливо в Остенд. Това беше най-голямото решение - дали желая да се преместя дружно с жена ми и децата. Професионално решението беше елементарно, защото това е едно от най-хубавите места, на които можеш да работиш в Белгия. Имаше една лесна част и една сложна.

- Колко разнообразни са работните ви връзки с Ким. Преди ти й даваше указания, а в този момент е противоположното.
- Не е като тя да ми споделя какво да върша. Малко по-сложно е. Тенис учебното заведение е под мое управление. Аз мога да употребявам името й, само че не съм нейн чиновник. Ние обсъждаме нещата, само че аз мога да взимам решенията. Аз постоянно се съветвам с нея по отношение на посоката на цялостния развой, само че тя не ми е началник.

- Каква е посокота с младите тенисисти, които желаят да станат експерти?
- Имаме деца, които играят за наслаждение и професионални тенисисти. Янина Викмайер и Елизе Мертенс са част клуба, тъй че имаме две тенисистки от топ 100. Освен това работим млади играчи, които се пробват да станат експерти. Опитваме да комбинираме двете неща - резултатите и играта за наслаждение.

- Едно от най-трудните неща е прекосяването от юношите при експертите. Как помагате при този развой?
- Това е доста сложен развой. Много хора имат вяра, че могат да станат експерти, само че пътуването е доста дълго. Средната възраст в топ 100 при дамите е 24,7 години, а при мъжете е 27. Това прави пътуването още по-дълго, което пък значи, че ще коства повече пари. Трябва по-голямо самообладание. Опитвам се да изяснявам, че пътят от юноши и девойки до експертите е дълъг и процесът е по-голям от крайния резултат. Разбира се, те би трябвало да имат фантазии, че ще станат професионални тенисисти и ще печелят шампионати. Но за множеството хора няма да се случи. Те няма да завоюват пари, а ще им коства пари. Така че би трябвало да се откри метод да оценят пътуването, колкото и крайната цел, която множеството няма да доближат. Трябва да бъдат реалисти.



- Тук имате “Енерджи Лаб”, посредством която следите ужасно доста детайли от играта. Това ли са разликите в тениса от преди 20 години, когато стартира да работиш с Ким - развиването на технологиите и по-голямото познание във връзка с храненето, фитнеса и други неща?
- Да, можем да измерваме доста неща на корта и отвън него. Има доста повече информация за това какво да се яде, по какъв начин да се подготвяш за мачове. Затова тенисът сега е на доста по-високо равнище във връзка с физиката. Чистият гений, който Ким има, постоянно ще е решителен за това дали ще станеш добър тенисист. Но мисля, че в този момент междинното равнище е по-високо, тъй като тези играчи извличат най-вече от тези неща. Много положителните тенисисти, тези с огромен гений, като Роджър Федерер, те нямат потребност постоянно от всичко това, тъй като имат толкоз доста гений. Но тези на по-ниското равнище получават повече от технологиите и това знание.

- Този огромен размер от информация би трябвало да бъде обработен преди да стигне до тенисиста и това е ролята на треньора, нали?
- Да, тъкмо по този начин. Защото за един състезател това е прекомерно доста информация. Един треньор би трябвало да проучва получената информация и да съобщи надолу към тенисиста единствено това, което е належащо да знае, с цел да усъвършенства играта си.

- В един интервал Белгия имаше две от най-хубавите тенисистки в света в лицето на Жустин Енен и Ким Клайстерс. Каква е обстановката сега?
- За това ти би трябвало и доста шанс. Елизе Мертенс е млада и надарена, само че не е Жустин или Ким. Двете бяха на върха още като 19-годишни. Елизе е на 21 години и е в топ 40, което е доста добре. Радваме се, че тя е при нас, само че тя няма да стане Ким или Жустин. С тях двете имахме доста шанс. Те бяха надарени, имаха отлична среда за развиване. И двете стигнаха до номер 1 в света. Това не е поради треньорите или федерацията, просто бяха доста, доста надарени и работиха ужасно доста.



- Ким има тенис академия, Жустин също. За тях несъмнено това е част от процеса да дадат нещо назад на тениса в Белгия.
- Да, до някаква степен. Ким се пробва да даде нещо назад. Тя се пробва да построи една къща, в която всичко е под един покрив. Всичко, което е видяла, опитът, който има, да го съобщи на идващото потомство.

- Какви са упованията и интереса към тениса в Белгия в последните години, когато триумфите не са както преди?
- Много е мъчно. В последно време ползата се повиши за първи път от 10 години. Повече деца играят тенис. Когато Ким и Жустин играеха, се беше покачил с 50 % - от 100 000 на 150 000. После последователно намаляваше, само че тази година има повишаване. Може би повода е Давид Гофен и отличното показване в “Купа Дейвис”, само че не е същото като преди 10 години.

- Според мнозина тенисът прекомерно доста стартира да залага на физиката и това понижава качеството.
- Да, склонен съм, че насоката е такава. Не знам, само че се веселя, когато виждам тенис, в който се разчита на физиката. Има по-кратки разигравания, точките се приключват по-директно. Хората, които са привикнали да гледат Мартина Навратилова и Крис Евърт, които пласират топк  ата, излизат на мрежата, на тях може да не им харесва. Сега се разчита повече на физиката. Мисля, че е въпрос на усет. Лично за мен е позитивно, че тенисът става по-физически. Знам какво би трябвало да вършат девойките, с цел да могат да играят по този метод.

- Най-добрият белгийски тенисист Давид Гофен е по-техничен състезател, както и Григор Димитров. Това се акцентира като една от аргументите те да не могат да завоюват купа от Големия шлем.
- От много време непрекъснато се приказва по какъв начин Димитров ще завоюва Шлем един ден, само че ще бъде мъчно. Наскоро Гофен победи Ник Кирьос, само че преди този момент имаше единствено загуби от него. Ако погледнете по какъв начин сервира Кирьос. В този мач Гофен сервираше необикновено, само че нормално не е по този начин и това е съществена причина да губи.

- В отсъствието на Серина Уилямс в женския тенис сега силите са изравнени, всеки има късмет, само че равнището не е доста високо.
- Винаги има недоволни. Ако Серина и Винъс преобладават, не се харесваше, тъй като те печелеха от самото начало. Сега Серина не играе, всеки има късмет, само че отново има рецензии, тъй като хората не могат да се разпознават с някоя избрана тенисистка. Мисля, че е добре, когато има вълнуващи мачове.
Например, когато Федерер или Надал играят и създадат добър мач. Около тях има една аура за това какъв брой са положителни и това го прави по-специално. Ако Плишкова или Мугуруса изиграят доста добър мач, при тях няма този “уау” фактор. Ако Мугуруса завоюва седем трофеи от Големия шлем, при нея ще бъде сходно. Тези неща изискват време и са на интервали.

- Какво беше, когато беше с Ким и тя беше на върха на тениса?
- Не знам. Защото по това време не мислех за това. Ако знаех, щях да оценя по-различен метод тези моменти. Бях млад и не осъзнавах какво претърпявам. Сега си мисля: “Уау. Това е невероятно”. Тогава обаче да я приготвям за край на Голям шлем беше същото, както да проведем една подготовка тук, в Белгия. Не осъзнавах равнището в тениса, на което бяхме, по това време, тъй като бях прекомерно млад. Мислех си: “Това е готино, край на шампионат от Големия шлем, схваща се”. Приемах го за даденост, в този момент не бих го приел по този начин, тъй като знам какъв брой особено е било. Но може би е било по-добре, че съм го възприемал по този метод.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР