Карл-Хайнц Румениге е считан за един от най-големите футболисти в

...
Карл-Хайнц Румениге е считан за един от най-големите футболисти в
Коментари Харесай

От скрина: 16 гола в един мач изстрелват Румениге към Байерн

Карл-Хайнц Румениге е считан за един от най-големите футболисти в историята. Започва професионалната си кариера в Байерн (Мюнхен) през 1974 година и печели всичко с баварския отбор. Десет сезона по-късно нападателят е международна мегазвезда, а италианският исполин Интер заплаща 11 милиона дойчмарки за него – втората най-голяма трансферна сума по това време. Тя е галактическа спрямо парите платени от баварците за Кале в средата на 70-те години.

Легендарният голмайстор стартира да рита топка край река Липе, където облича фланелката на локалния Борусия (Липщат). По-късно същото прави и брат му Михаел Румениге, който също стига до Байерн. Кале от дребен се демонстрира като добър изпълнител и хваща окото на съобразителни съгледвачи. Голямата бомба е хвърлена в мач, приключил 32:0 за състава от Липшат. В тази среща Румениге безусловно къса мрежата, вкарвайки цели 16 гола. Любопитно е, че макар мощните игри, бъдещият повторен притежател на " Златната топка " не стига до юношеските гарнитури на Федерална Република Германия. Националният тим отваря порти за стрелеца едвам след прекосяването му в гранда от Бавария.

Чули за мощните игри на Румениге, шефовете на Байерн незабавно пращат пратеник в Липщат. По това време 18-годишният Кале чиракува в локален банков клон, където учи тънкостите на банковото дело. Офертата от Мюнхен обаче трансформира хода на историята – бъдещият капитан на Западна Германия минава при баварците против 8 хиляди марки. Първоначално обаче всички се съмняват, че това ще е идната огромна звезда на " алените ". В бъдещите 217 гола с екипа на Байерн не има вяра и самият Франц Бекенбауер. " Не мисля, че от това ще излезе нещо съществено ", споделя в началото Кайзера.

Да, само че не. Няколко години по-късно Румениге към този момент е ас на западногерманския футбол, спечелвайки куп оценки. Една единствена огромна купа се изплъзва на Кале от самото начало – международната. През 1978 година нападателят е част от Бундестима на Хелмут Шьон, претърпял поражение на международните финали в Аржентина. Периодът за Маншафта е временен и Мундиал'78 се оказва нерешителен мост сред две огромни генерации. След четири години Румениге влиза на международното в Испания с контузия, която го изтезава през целия шампионат. Това не пречи на Кале да приключи шампионата с пет гола, директно след " Златната обувка " Паоло Роси, и да изведе сътрудниците си до финала в Мадрид. Там обаче Федерална Република Германия отстъпва пред " Скуадра адзура ".  Румениге остава със сребърен орден и през 1986 година. В Мексико обаче звездата е в залеза на кариерата си и играта му е в звук с тази на тромавия отбор на Бекенбауер. Кале е и съществена част от абсурда с Кьолнската мафия, гръмнал след загубата от Дания в предварителната група. Той даже оприличава вратаря Тони Шумахер на Дон Вито от " Кръстникът ", та се постанова Кайзер Франц да гаси пожара пред медиите със завъртени пояснения.
Така един от най-големите немски футболисти не доближава в никакъв случай до международната купа. Другата болежка на Карл-Хайнц е обвързвана със " Златната топка ". След като получава второто си отличие от " Франс Футбол " през 1981 година, западногерманецът афишира, че желае да доближи Йохан Кройф. Митичният състезател на Аякс е троент притежател на " Златната топка " и Румениге мечтае да се изравни с него. Уви, Кале в никакъв случай повече не попада в тройката за най-престижното самостоятелно отличие във футбола.

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР