Карл Гунар Мюрдал (Gunnar Myrdal) е шведски икономист и политик.През

...
Карл Гунар Мюрдал (Gunnar Myrdal) е шведски икономист и политик.През
Коментари Харесай

Гунар Мюрдал печели Нобел заедно със своя идеологически прогивник и Фридрих Хайек

Карл Гунар Мюрдал (Gunnar Myrdal) е шведски икономист и политик.

През 1974 година, дружно с Фридрих Хайек, е почетен с Нобеловата награза за стопанска система. Те са отличени за техния пионерен труд в региона на теорията за парите и икономическите съмнения и за задълбочения разбор на взаимните връзки сред икономическите, обществените и институционалните феномени.

Гунар Мюрдал приключва Стокхолмския университет (право). През 1927 година той получава докторска степен по стопанска система. Това дава право на Мюрдал да се изявява и в полето на стопанската система и на политиката.

Гунар Мюрдал умира на 17 май 1987 година на 88 година в шведското градче Дандерюд

Фридрих Август декор Хайек (на немски: Friedrich August von Hayek) е австрийски икономист и политически мъдрец, прочут със своята отбрана на демократичната народна власт и свободния пазар против разпространяването на социализма и колективизма в средата на ХХ век. Хайек е считан за един от най-влиятелните преподаватели във Виенския университет, има забележителен принос в региона на правото и когнитивната просвета (която учи природата на интелегентността).

През 1974 година Фридрих Хайек става лауреат на Нобелова премия за стопанска система дружно със своя идеологически съперник Гунар Мюрдал. През 1991 година е награден с Президентския орден на свободата - една от двете най-високи награди в Съединени американски щати.

От 30-те години на предишния век Хайек е английски жител, а от Втората международна война до края на живота си - американски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР