Карл Брюлов е най-значимият творец на прехода от Неокласицизма към

...
Карл Брюлов е най-значимият творец на прехода от Неокласицизма към
Коментари Харесай

Изкуство е това, което се прави с лекота ~ Карл БРЮЛОВ

Карл Брюлов е най-значимият създател на прехода от Неокласицизма към Романтизма в Русия.

 (Karl Brjullov, self portrait, 1848. Tretiakov Gallery, Moscow)

Руският художник, живописец, монументалист и акварелист Карл Брюлов (1799-1852) е бил член на Миланската и Пармската академии, Академията „ Св. Лука “ в Рим, професор на Петербургската и Флорентинска художествени академии.

Той произлиза от фамозна фамилия на създатели. Родоначалник на фамилията, от което произлиза е френският скулптор-орнаменталист Георг Брюло, който идва в Санкт Петербург през 1773 година. Неговият наследник Йохан Брюло също става ваятел. Най-възрастният наследник на Йохан – Пол Брюло, към този момент е съветски ваятел и художник, дърворезбар, график, живописец-миниатюрист, учен по орнаментална статуя.

Следващото потомство приема славянско окончание на семейството си и подарява на света доста персони, отдадени на изкуството. Най-възрастният наследник на Пол е Фьодор Брюлов, който става художник, професор по църковна живопис. Следващият наследник – Александър Брюлов е художник и професор по архитектура. Най-малкият от тримата реализира най-широка известност. Това е Карл Брюлов, един от огромните съветски художници, член на художествените академии в Петербург, Париж, Рим и Флоренция. Самият Карл не оставя потомство, само че традицията продължава и при идващото потомство. Синът на Фьодор – Николай Брюлов става проектант, а синът на Александър е художникът и проектант Павел Брюлов.

Карл Брюлов още от напълно млада възраст е притеглен от красивата Италия. Въпреки образованието си в Императорската художествена академия в никакъв случай не приема изцяло класическия жанр, упражняван там и разпространяван от брат му Александър. След като се отличава като незабравим и изобретателен студент с огромно бъдеще и приключва образованието си, той напуща Русия и отпътува за Рим, където работи до 1835 и рисува портрети и битова живопис. Но най-голяма популярност му носи историческата му живопис.

Най-проучатата творба на Брюлов, „ Последният ден на Помпей “, е внушителна комбинация, сравнявана от Пушкин и Гогол с най-хубавите платна на Рубенс и Ван Дайк. Картината става същинска сензация в Италия и изкачва Брюлов на върха на европейските художници. След завършването на творбата, той се завръща със популярност в съветската столица, където основава доста другарства измежду аристокрацията и интелектуалния хайлайф и се снабдява с висока служба в Императорската художествена академия. Докато преподава в Академията художникът развива портретен жанр, комбиниращ неокласическата елементарност и сантименталните трендове, което задоволява склонността му към натурализъм като е добавено и забавно равнище на психическо навлизане.

Докато работи по плафона на катедралата „ Св. Исак “ здравето му ненадейно се утежнява. По съвет на докторите напуща Русия и отпътува за Мадейра през 1849, където прекарва последните три години от живота си. Напуска земния живот едвам на 52 години.

 The Last Day of Pompeii, 1833, Russian Museum

 Daughters of Pacini, Giovannina and Amazilia, 1832, Tretyakov Gallery


A Dream of a Girl Before a Sunrise, 1830-1833, Pushkin Museum


A Turkish Girl, between 1837 and 1838

 Italian Midday, 1827, Russian Museum

 Siege of Pskov by Polish King Stefan Batory in 1581

 Diana, Endymion and Satyr, 1849

 Italian Morning, 1823, Kunsthalle Kiel

 Girl, gathering grapes in the vicinity of Naples, 1827, Russian Museum

Картини: en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР