Каркасон, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Става

...
Каркасон, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Става
Коментари Харесай

Момичето от БГ, направило най-мъжката G-Klasse

Каркасон, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Става дума за новата G-Klasse на Mercedes-Benz, цялостният интериор на която е изработен от дизайнерката Лилия Чернаева - една българка, приключила Художествената академия в София.

Марката Mercedes провежда първите проби на новата G-Klasse във Франция и точно там се запознахме с Лилия - младо момиче, на което е поверена виновната задача да създаде салона на най-мъжката кола в света - новата G-Klasse. Ето и изявлението, което направихме с нея.



Бихте ли се показали пред нашите читатели?
Казвам се Лилия Чернаева, родена съм в София. Дизайнер съм в дизайн екипа Mercedes-Benz. Започнах работа в екипа по интериорен дизайн, след което се причислих към екипа по Brand Experience Creation където работим по планове “отвъд автомобила”.



Опишете в резюме професионалното си образование и своята кариера досега?
Всичко стартира през 1999 година когато започнах образованието си в Националната художествена академия в София, компетентност Индустриален дизайн. След като приключих през 2005 продължих образованието си в Италия, там взех магистър по Транспортен дизайн от Европейския институт по дизайн в Торино. След като работих за Pininfarina S.p.A., съм правила интериорен дизайн за Lancia, имам планове и за Renault. През 2011 година имах късмет да се причисля към дизайн екипа на Даймлер като интериорен дизайнер.



Правили ли сте други планове за изцяло оформление на вътрешното пространство преди интериора на G-класата?
Работила съм по няколко интериорни плана за A-, B- и E-класата както и за M-класата/GLE и CLS. Дизайнът на седалките в актуалната E-класа са доста специфичен план за мен, тъй като това е дизайн, който може да бъде забелязан всеки ден по улиците – по целия свят.



Бихте ли описали в резюме главните провокации в осъществяването на този план?
Непреходната G-класа трябваше да си остане G-класа. Най-голямото предизвикателство беше да се резервира мощното ДНК и именитият външен тип на автомобила, като в това време имаме интериор от последващо потомство с по-съвременно и елегантно лъчение, следвйки нашата дизайн философия за Sensual Purity.



А главните фактори, които ви въодушевяваха?
Вдъхновението идва друго съгласно плана, който имаме. Винаги си върша една дъска, на която си повеждам бележки, предизвиква ме да подходя креативен, оказва помощ ми да сътворявам нови дизайн хрумвания. Обичам да виждам модерно изкуство, съвременна архитектура, начуно-фантастични филми, естествена снимка и естетиката на човешкото тяло.



Кой е обичаният ви детайл в интериора на G-класата?
Любимите ми детайли са колонките от горната страна на таблото и страничните вентилационни отвори, тъй като доста припомнят за неповторимите мигачи и фарове от ектериора, с които е присъщ екстериорът на автомобила. Също по този начин одобрявам мощния темперамент на панела на вратите. И още боготворя 3D дървените детайли на таблото в страни от екрана с тяхната чувтсвена и непредвидена форма.



Ползвате ли постоянно образци и тематики за ентусиазъм отвън автомобилната област, история и обичаи?
Абсолютно! Важно е да вършим препратки към историята и традициите на другите култури, тъй като културното усещане на потребителя въздейства на разбирането на дизайна.



Имате ли обичан типичен автомобил? Избройте ги, в случай че са повече.
Наистина одобрявам Mercedes-Benz 300 SL Gullwing (1954) и красивия Ferrari Dino 246 GT (1969).



Като авто интериорен дизайнер по какъв начин гледате на процеса на цифровизация в контрола и ръководството на функционалностите в автомобила - като на разкриващи се нови благоприятни условия или като на зараждащи нови провокации?
Мисля че е тъкмо това, предизвикателство и опция. Новите технологии ще доведат до нововъведения в дизайна и е прелестно, че се изправяме пред нова цифрова епоха и световна смяна в автомобилната промишленост. Време е да преосмислим цялостната идея и полезностите, които носи автомобила като ново решение за подвижността, което да дава отговор на упованията на новите консуматори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР