Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска

...
Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска
Коментари Харесай

Кариес на ранното детство - как да не го допуснем

Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска възраст. Кариесът е инфекциозно, многофакторно заболяване, което в ранна детска възраст визира краткотрайните зъби.

Поведението на майката във връзка с метода на хранене, хигиената и развъждането са основните аргументи за развиване на кариес на ранното детство.

Грешки в храненето
Една от главните аргументи за пораждане на кариес на ранното детство е честотата на кърмене. Честият банкет на храна е значим рисков фактор. При кърмачетата степента на развиване на храносмилателния им тракт изисква чест банкет на мляко.

Трябва да се знае, че не съставът на млякото, а методът и честотата на банкет са тези, които го трансформират в кариесогенно.

Майките в ранния интервал на развъждане на новороденото са мощно стимулирани да обезпечат пълноценно хранене и неправилно считат, че продължителността на хранене би трябвало да бъде по-голяма за приемане на цялото количество храна. Те одобряват късите почивки по време на сукателния акт за риск от незадоволително количество призната храна и неумишлено или умишлено удължават интервала на хранене. Удълженото време доста покачва риска от кариес - киселините към емайла работят за по-дълъг интервал от време.

Нощното хранене е различен мощен рисков фактор. Веднага след раждането на детето се предлага регулярно хранене на всеки три часа. Много скоро обаче след раждането нощните хранения се изключват, тъй като децата укрепват и стартират да одобряват главните количества храна денем. Запазеният табиет за нощно хранене след пробива на зъбите е сигурен рисков фактор за развиване на кариес.

Късното отблъскване - кърменето или даването на мляко с шише и биберон би трябвало да стартира да понижава след шестия месец, след въвеждането на нови храни. Към края на първата годинка би трябвало да се отстрани изцяло. Млякото би трябвало да продължи да участва в храненето на дребното дете, само че то би трябвало към този момент да е в главното хранене, а не като независимо хранене.

Кърмене или хранене с шише с биберон в легнало състояние - това довежда до приспиване на детето. По този метод то приема по-малко количество мляко, а храната остава към зъбите и стартира кариесогенното ѝ деяние. При хранене детето би трябвало да е в полулегнало и в будно положение.

Грешки в хигиената
Оралната хигиена е мярката, която може да защищити зъбите от всички рискови фактори. Трябва да се знае, че почистването на устата би трябвало да стартира незабавно след раждането, а след появяването на зъби хигиената би трябвало да е ориентирана към тях. Естеството на хранене при кърмачетата изисква доста по-често разчистване, защото след всяко хранене следва сън. Това неведнъж усилва риска от струпване на зъбна плака. Липсата на открит механизъм за самопочистване или невъзможността от задействането му при заспиване подсигурява плакообразуването.

Липсата на разчистване на гърдата и ръцете на майката преди кърмене косвено може да обезпечи ранна трансмисия на кариесогенни микроорганизми.

Поведенчески неточности в развъждането
Целувка уста в уста - израз на майчината обич и основна част от прочувственото създаване на детето. Целувката уста в уста с новороденото не се предлага нито от майката, нито от останалите отглеждащи детето. Когато има кариозен развой в устата с съществуване на зъбна плака, нелекувани кариозни лезии или нарушени обтурации, микроорганизмите от устата на възрастния попадат непосредствено в устата на детето.

Облизване на биберон или лъжичка - това е сигурен метод за отвесна трансмисия на микроорганизми от майката към детето. Не бива да се облизват бибероните и лъжичките на детето.

Опитване на млякото или детската храна - би трябвало да става като се капва от млякото върху ръката на майката, а не с отпиване от биберона или лъжичката на детето. Често се прави за инспекция на температурата на млякото или храната.

Подслаждане на биберона-залъгалка - неправилна традиция за обезпечаване на мира на детето. Често се потапя биберонът в мед, употребява се подсладена вода, сладко или глюкоза. Бързото разграждане на нискомолекулните захари до киселини е сигурен път към развиване на кариес.

Бъдете виновни към хигиената, храненето и навиците, които изграждате в дребното дете. Те могат да го предпазят от бъдещи дентални проблеми.

източник: puls.bg

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР