Кариерният път от плажните барове, през Министерството на енергетиката (МЕ)

...
Кариерният път от плажните барове, през Министерството на енергетиката (МЕ)
Коментари Харесай

Собственичка на барове отговаря за язовирите, докато съветва енергийния министър

Кариерният път от плажните питейни заведения, през Министерството на енергетиката (МЕ) до ръководството на държавните язовири е къс и елементарно пристъпен. Това демонстрира историята на Славина Иванова.

Според обществената информация тя е притежател на летни заведения, приключила е " Публична администрация " в Благоевград, а внезапно през август 2022 година служебният енергиен министър Росен Христов я назначава за собствен консултант. Най-новото в професионален проект е, че от средата на февруари 2023 година тя е и в борда на Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовирите " (ДПУСЯ).

Решението, подписано от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, е оповестено в Търговския указател и в него е посочено, че тя ще е в борда до 17 юли 2023 година, когато официално изтича мандата на целия ръб, само че това не е спънка той да продължи да ръководи компанията до назначението на нов състав. Назначението става без конкурс и без изясненост какви опит и знания има Иванова за ръководството на язовирите, както и за какво не е определен специалист с по-дълъг опит в министерството.

" Капитал " се свърза със Славина Иванова по телефона, само че тя ни насочи към медийния консултант на Министерството на енергетиката. Оттам дадоха отговор сбито, без да дават ясно пояснение кой и по какъв начин е решил, че тя е най-подходящият избор за поста. Според правилника на ДПУСЯ управителният съвет би трябвало да има седем членове, измежду които представители на няколко министерства, в това число и на енергетиката. Иванова е член на политическия кабинет на енергийния министър Росен Христов, който през есента отбрани назначението й, въпреки и неубедително (виж долу).

Любопитно е, че това е едно от сдруженията, за които беше отстранен таванът на заплатите с редакции в правилника на използване на Закона за обществените предприятия от началото на февруари 2023 година Няма съответна информация каква е заплатата на член на борда на ДПУСЯ, само че по информация на " Капитал " може да доближава даже петцифрена сума.

Предприятието беше основано преди пет години по времето на ГЕРБ след следващи наводнения поради прелели неподдържани язовири през 2018 година Идеята беше то да дава отговор за хиляди водоеми, които другояче попадат да вземем за пример под ръководството на дребни общини, които не се грижат за тях.

От Министерството на енергетиката прецизираха пред " Капитал " в писмени отговори, че членовете на управителния съвет се назначават от министъра на стопанската система по предложение на съответния министър, т.е. косвено споделят, че точно Росен Христов е предложил Иванова.

Славина Иванова е родена през 1989 година Профилът й в професионалната обществена мрежа LinkedIn сочи, че е приключила обществена администрация в Югозападния университет " Неофит Рилски " през 2015 година
На въпроса какво обучение и опит я вършат подобаващия претендент за борда на предприятието за язовирите, от МЕ подчертаха само бакалавърската й степен и ролята й на консултант на министъра на енергетиката.
Справка в Търговския указател демонстрира, че Иванова е притежател на компания " Джипси бар Лозенец "  заедно с Ивайло Драгнев от май 2022 година Лице с името Ивайло Драгнев ръководи известната дискотека в Лозенец " Хасиенда " съгласно профила му в LinkedIn.

От 4 октомври пък тя остава едноличен притежател на компания " Джипси бохо бар ", като най-вероятно става въпрос за плажно заведение с това име, което се намира на къмпинг " Градина ". Допреди това е била съучастник с Екатерина Русимова. През 2020 година компания " Солей дор " на Русимова завоюва концесия на част от плажа " Градина " до 2040 г. Екатерина Русимова е родственик с починалия пернишки предприемач Росен Русимов, който около бизнеса с боклуци е бил свързван в предишното с Христо Ковачки, настояват източници на " Капитал ".

Енергийният министър Росен Христов отбрани нейното предопределение през октомври ред bTV със следните думи:  " Тя е консултант по интернационалните планове, занимава се с кооперацията сред Европейската комисия, вътрешноминистерски общи планове, които имаме с другите министерства, тя е експерт, приключила е това нещо и се е занимавала много време с компании, които са обслужвали политически лица. "
В биографията на Иванова обаче няма елементи нито за подобен опит, нито за такова обучение. За питейните заведения той посочи, че това е " фамилен бизнес ", и добави: " Мога да ви уверя, че е извънредно потребна. "
В декларацията си към назначението в ДПУСЯ Иванова показва, че има приключено висше обучение и най-малко пет години професионален опит. В документа тя показва и че не прави " търговски покупко-продажби от свое или непознато име в случаите, когато се прави активност, сходна с активността на общественото дружество ".

През август 2022 година в декларацията си при назначение като консултант на енергийния министър тя бе показала, че е шеф в сдружение.

" Като член на борда на ДПУСЯ измежду уговорките й са спазване ръководството на предприятието при съблюдаване на настоящото законодателство и условията, свързани с активността му; присъединяване в гласоподаване за приемане на годишния финансов доклад на предприятието, разглеждане на отчетите на вътрешния одит и надзор върху за осъществяването на рекомендациите. След всяко съвещание тя изготвя отчет към Министерството на енергетиката за взетите решения ", прецизираха от министерството.

Още от основаването на ДПУСЯ изпълнителен шеф е Цако Бънчев, който е бил общински консултант от ГЕРБ в Правец. Той е и някогашен шеф на Малка водно електрическа централа " Бебреш ", а по-късно шеф отдел във " ВиК София ".

От 2019 година в борда са и Ивайло Симеонов и Георги Димитров, за които няма обществена информация. Красимира Пеева пък е в борда от октомври 2020 година, отново от времето на ГЕРБ, като информация в интернет сочи, че е работила и в КЕВР.

Въпросното дружество беше основано през 2018 година след промени в Закона за водите, а през март 2019 година бе признат устав за активността му, след което през юли същата година беше вписано в Търговския указател. Идеята беше страната да трансферира 2700 язовира на предприятието и то да дава отговор за поддържането им.

Дружеството обаче е надалеч от транспарантно. На уеб страницата му и на уеб страницата на Агенцията за обществените предприятия са оповестени остарели доклади, които постоянно са в неприятно качество и не могат да бъдат прочетени. Последните оповестени вести са от май 2022 година, а последната информация за извършено съвещание, оповестена в категорията, другояче самоуверено кръстена " Открито ръководство " на страницата на ДПУСЯ, е от 23 март 2022 година - отпреди цяла година.

Иначе то стартира с 47 млн. лева годишен бюджет, който през 2022 година към този момент беше 79.5 млн. лева - подписан персонално от принципала по това време Корнелия Нинова. През 2021 година единствено за заплати на 131 души са планувани 3.8 млн. лева, а през 2022 г. сумата към този момент е 4.26 млн. лева, като броят на чиновниците е същият.

На 3 март ДПУСЯ разгласи поръчка за проучване и сформиране на техническа документи на 332 съществуващи язовира за близо 15 млн. лева без Данък добавена стойност, като срокът за предложения е 30 март.

Иначе множеството поръчки от основаването на предприятието досега бяха свързани с доставки на коли, писалищен материали и офис мебели.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР