Кариерният път от плажните барове през Министерство на енергетиката (МЕ)

...
Кариерният път от плажните барове през Министерство на енергетиката (МЕ)
Коментари Харесай

Собственичка на барове отговаря за язовирите, докато съветва енергийния министър

Кариерният път от плажните питейни заведения през Министерство на енергетиката (МЕ) до ръководството на държавните язовири е къс и елементарно пристъпен. Това демонстрира историята на Славина Иванова.Според обществената информация тя е притежател на летни заведения, приключила е " Публична администрация " в Благоевград, а ненадейно през август 2022 година служебният енергиен министър Росен Христов я назначава за собствен консултант. Най-новото в професионален проект е, че от средата на февруари 2023 година тя е и в борда на Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовирите " (ДПУСЯ).

Кариерният път от плажните питейни заведения през Министерство на енергетиката (МЕ) до ръководството на държавните язовири е къс и елементарно пристъпен. Това демонстрира историята на Славина Иванова.

Според обществената информация тя е притежател на летни заведения, приключила е " Публична администрация " в Благоевград, а ненадейно през август 2022 година служебният енергиен министър Росен Христов я назначава за собствен консултант. Най-новото в професионален проект е, че от средата на февруари 2023 година тя е и в борда на Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовирите " (ДПУСЯ).

Решението, подписано от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, е оповестено в Търговския указател и в него е посочено, че тя ще е в борда до 17 юли 2023 година, когато официално изтича мандата на целия ръб, само че това не е спънка той да продължи да ръководи компанията до назначението на нов състав. Назначението става без конкурс и без изясненост какви опит и знания има Иванова за ръководството на язовирите, както и за какво не е определен специалист с по- дълъг опит в министерството.

" Капитал " се свърза със Славина Иванова по телефона, само че тя ни насочи към медийния консултант на Министерство на енергетиката. От там дадоха отговор сбито, без да дават ясно пояснение кой и по какъв начин е решил, че тя е най- подобаващият избор за поста. Според правилника на ДПУСЯ управителният съвет би трябвало да има седем членове, измежду които представители на няколко министерства, в това число и на енергетиката. Иванова е член на политическия кабинет на енергийния министър Росен Христов, който през есента отбрани назначението й, въпреки и неубедително (виж долу).
Реклама
Любопитно е, че това е едно от сдруженията, за които беше отстранен таванът на заплатите с редакции в правилника на използване на Закона за обществените предприятия от началото на февруари 2023 година Няма съответна информация каква е заплатата на член на борда на ДПУСЯ, само че по информация на " Капитал " може да доближава даже петцифрена сума.

Предприятието беше основано преди пет години по времето на ГЕРБ след следващи наводнения поради прелели неподдържани язовири през 2018 година Идеята беше то да дава отговор за хиляди водоеми, които другояче попадат да вземем за пример под ръководството на дребни общини, които не се грижат за тях.
Коя е Славина Иванова
От Министерество на енергетиката прецизираха пред " Капитал " в писмени отговори, че членовете на управителния съвет се назначават от министъра на стопанската система по предложение на съответния министър, т.е. косвено споделят, че точно Росен Христов е предложил Иванова.

Славина Иванова е родена през 1989 година Профилът й в професионалната обществена мрежа LinkedIn сочи, че е приключила обществена администрация в Югозападния университет " Неофит Рилски " през 2015 година
Реклама
На въпроса какво обучение и опит я вършат подобаващият претендент за борда на предприятието за язовирите, от МЕ подчертаха само бакалавърската й степен и ролята й на консултант на министъра на енергетиката.

Справка в Търговския указател демонстрира, че Иванова е притежател на компания " Джипси бар Лозенец " дружно с Ивайло Драгнев от май 2022 година Лице с името Ивайло Драгнев ръководи известната дискотека в Лозенец " Хасиенда " съгласно профила му в LinkedIn.

От 4 октомври пък тя остава едноличен притежател на компания " Джипси бохо бар ", като най-вероятно става въпрос за плажно заведение с това име, което се намира на къмпинг " Градина ". Допреди това е била съучастник с Екатерина Русимова. Екатерина Русимова е родственик с починалия пернишки предприемач Росен Русимов, който около бизнеса с боклуци е бил свързван в предишното с Христо Ковачки, настояват източници на " Капитал ".

Енергийният министър Росен Христов отбрани нейното предопределение през октомври ред bTV със следните думи: " Тя е консултант по интернационалните планове, занимава се с кооперацията сред Европейската комисия, вътрешноминистерски общи планове, които имаме с другите министерства, тя е експерт, приключила е това нещо, и се е занимавала много време с компании, които са обслужвали политически лица. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР