Кариерата на Сергей Елисеев помага да се обясни защо въоръжените

...
Кариерата на Сергей Елисеев помага да се обясни защо въоръжените
Коментари Харесай

"Просто шоу" - как Москва използва руснаците в украинската армия, за да анексира Крим

Кариерата на Сергей Елисеев оказва помощ да се изясни за какво въоръжените сили на Украйна се отхвърлиха от Крим съвсем без борба, а и за какво НАТО през днешния ден споделя, че е с нараснало внимание поради съветските опити да се подкопае военната преданост на източноевропейските членки на алианса.

Издигането му до номер 2 в украинския флот дълго време преди Русия да анексира Крим илюстрира съмненията в лоялността, които към момента може да имат някои военнослужещи в някогашния Съветски съюз. Елисеев е с съветски корени, само че служи в Украйна - а когато е изправен пред тестване, минава на другата страна. Военни от НАТО, заминаващи се с обмисляне на интервенции, считат, че Москва счита хора с сходни " двойни " персонални връзки като евентуално значими, в случай че избухне нова борба със Запада.

През 2014 година Елисеев е първи заместник-командир на украинския флот, тогава основан главно в Крим, когато съветски бойци без опознавателни знаци на униформите завземат корабите и военните бази на Киев на полуострова. Вместо да окаже опозиция, Елисеев напуща и получава нова работа в съветския Балтийски флот. Петдесет и петгодишният военнослужещ не отговори на въпросите на " Ройтерс ", изпратени му през съветското министерство на защитата.

В Киев обаче не се и съмняват на кого е предан. " Когато се закле във честност на Украйна, това бяха празни думи за него. Винаги е бил проруски (настроен), " сподели вицеадмирал Ихор Воронченко, който през днешния ден е пълководец на украинския флот, а в миналото е служил с Елисеев.

 Вицеадмирал Сергей Елисеев, тогава първи заместник-командир на украинския флот, участва на взаимни учения с съветски сили в Севастопол през юни 2013 година
© Stringer, Reuters

Вицеадмирал Сергей Елисеев, тогава първи заместник-командир на украинския флот, участва на взаимни учения с съветски сили в Севастопол през юни 2013 година

Да чукаш на отворена врата

Руските бойци в действителност чукат на отворена врата през февруари 2014 година - Елисеев е единствено един от всички, които дезертират, а съвсем всички украински военнослужещи в Крим не оказват опозиция. Русия анексира Крим месец по-късно, като това отприщва скандал със Запада, който се задълбочи поради ролята на Москва във въстанието в Източна Украйна, което продължава и до през днешния ден. Тогава Русия и съдружниците и в Крим се възползват от недостатъци в армията на Киев, с цел да подкопаят опцията му да се съпротивлява, демонстрират изявленията на " Ройтерс " с дузина събеседници от двете страни на спора.

Руското министерство на защитата не отговори на въпроси за версията си за събитията през 2014 година Командир от НАТО обаче сподели за " Ройтерс ", че съветското разузнаване наподобява е пробвало да наеме етнически руснаци, служещи в армиите на граничещи с Русия страни. Под изискване да резервира анонимност командирът разгласи, че Алиансът е изключително деликатен поради риска в страните с голма централизация на етнически руснаци, изключително в балтийските страни. НАТО би трябвало да се пази от това събитие, сподели командирът, въпреки че рискът не трябва да се надценява - съветските корени не значат безусловно, че въпросният човек е предан към Москва.

Властите в балтийските страни, преди някогашни руски републики, а през днешния ден членки на НАТО (за разлика от Украйна), отхвърлят да има огромна заплаха. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че има доверие на армиите на Естония, Латвия и Литва. Същевременно той съобщи за " Ройтерс ": " Винаги би трябвало да сме нащрек. Трябва да създаваме разследващите си принадлежности и да можем да предвидим всевъзможни опити да се подрива лоялността на въоръжените ни сили. "

Назначен по нехайство, само че правилен на думата си

Години преди анексията на Крим панел, който дава отговор за назначенията в украинските въоръжени сили, наподобява не е внимавал задоволително, интервюирайки Елисеев за поста на заместник-командир. Роден край Москва, той приключва военноморско учебно заведение в Калининград през 1983 година и служи за Руския тихоокеански флот.

Панелът го пита какво би направил, в случай че Русия и Украйна стартират война между тях. Той дава отговор, че би подал молба за ранно пенсиониране, твърди Мирослав Мамчак, някогашен капитан от военноморския флот на Украйна, служил с Елисеев. Въпреки отговора си получава поста през 2006 година Мамчак не показа с " Ройтерс " от кое място знае за диалога, само че случилото се след това удостоверява версията му.

Отношенията сред Русия и Украйна се утежниха фрапантно, откакто Киев стартира доближаване с НАТО. Осем години след назначението си, до момента в който двете страни бяха на ръба на спора поради Крим, Елиеев наподобява е останал правилен на думата си, избирайки да напусне.

Действията на Русия не са единственият фактор в кримските събития. Украинската войска дълги години е подценявана - в Киев имаше и властови вакуум след свалянето на държавното управление, а и доста поданици на Крим се усещаха по-близки с Русия. Същевременно украинските военнослужещи с съветски корени минаха на другата страна, откакто стартира анексията, а някои офицери даже се престориха, че оказват опозиция единствено с цел да не бъдат изправени пред боен съд. Москва също по този начин е засякла заповеди от Киев, които в никакъв случай не стигнали кримския гарнизон.

" Нямаше нищо непринудено. Всичко беше проведено и всеки артист изигра ролята си, " споделя Михайло Ковал, по това време заместник-началник на украинската гранична полиция, а в този момент заместник-ръководител на Съвета за сигурност в Киев.

 Командирът на украинскийя флот Ихор Воронченко.
© Valentyn Ogirenko, Reuters

Командирът на украинскийя флот Ихор Воронченко.

Поканени да дезертират

Воронченко, който също е заместник-комантир на флота по време на анексията, споделя, че получил предложения да премине на страната на Москва малко след началото на съветската интервенция. Те, споделя той за " Ройтерс ", пристигнали от Сергей Аксьонов, по това време оглавяващ самопровъзгласилото се кримско държавно управление, подкрепящо Русия, както и от пълководец от южния боен окръг на Русия и от съветски заместник-министър на защитата.

Попитан какво са му предложили, в случай че се съгласи, той изяснява: " Постове, апартамент... Аксьонови ме предложи да ме направи министър на защитата на Крим. " Нито Аксьонов, нито съветското министерство на защитата дадоха отговор на въпроси на " Ройтерс " за контактите с Воронченко. Последният, сходно на доста висши украински офицери, е бил в руската войска паралелно с хора, които в този момент служат в съветските въоръжени сили. Прекарал е години в Крим, където Русия ползваше бази на Украйна за черноморския си флот от разпадането на Съветския съюз насам. " Тези генерали, които пристигнаха да ме убеждават... споделиха, че сме от един и същи кръг, че всички идваме от руската войска, " споделя той. " Но им обясних, че съм друг... Не съм ваш. "

Тогавашният пълководец Денис Березовски обаче минава на страната на Русия дружно с няколко командири и по-късно е назначен за заместник-началник на Черноморския флот. Много военнослужещи вземат решение да го последват. В украинско свързочно отделение бойците гледат съветска телевизия, когато президентът Владимир Путин се появява на екрана. " За моя изненада те всички се изправиха, " споделя Святослав Велтински, който работи там като инженер. " Чакали са това. " По-голямата част от поделението минава на съветска страна.

 Премиерът на Крим Сергей Аксьонов.
© Shamil Zhumatov, Reuters

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов.

Просто шоу

Дори тези, които се пробват да окажат опозиция, се оказват в безнадеждно състояние. Един офицер споделя за " Ройтерс ", че командирът му наредил разполагаме на корабите по този начин, че да не попаднат в съветски ръце, а на чиновниците заповядал да стрелят по всеки, който се опита да влезе в базата. Комуникациите на самата база обаче не работели - били или заглушени, или прекратени от руснаците. Изолиран и превъзхождан числено от съветските войски извън, командирът сключил сдела с ръководителя на отделение на съветските специфични елементи: на проруски настроени цивилни било разрешено да щурмуват базата без последствия. Украинците " нямаше по какъв начин да създадат нищо; не може да стреляш по цивилни, " сподели военнослужещият, поискал да резервира анонимност, защото към момента живее в Крим и се опазява, че думите му може да имат последици.

Тогава съветските войски последвали цивилните, завладяли базата и предложили на поделението късмет да премине на съветска страна. Половината се съгласили, макар че командирът въз основата отказал и му било позволено да напусне Крим. " Командирът не се съпротивляваше. От друга страна напрви каквото можа при тези условия. "

Други двама души, забъркани в анексията - някогашен украински военнослужещ, който в този момент работи в съветска база в Крим, и източник, непосредствен до съветската войска, който е бил на полуострова по това време, също разказа сходни инсценировки. " Трябва да разберете, че завземането а украински военни обекти в Крим беше просто шоу " споделя източникът, непосредствен до армията.


© Baz Ratner, Reuters

Научени уроци?

Балтийските страни членки на НАТО са много разнообразни от Украйна. Командирите от руско време да вземем за пример всеобщо напуснаха въоръжените им сили, откакто страните се причислиха към Алианса през 2004 година Представители на тези страни показват и че измежду седемте латвийски бойци, които починаха на задачи в Афганистан и Ирак, имаше и говорещи съветски.

Все отново от случилото се с Крим са научени някои уроци. " Научихме, несъмнено, че не ставаше дума единствено за преданост, само че и че (на украинските военнослужещи) бяха разпратени подправени заповеди, а по време на кримската интервенция връзките бяха блокирани, " споделя Янис Гарисонс от латвийското министерство на защитата. Латви даже промени закони, с цел да задължи командири да оказват опозиция в сходни обстановки. Гариносн обаче сподели, че най-простата стъпка е направена доста преди анексията с въвеждането през 2008 година на процедура на одобрение на " всеки, който се причислява към въоръжените сили, от редови войник до военачалник. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР