Кариера за добив на скални материали от години трови с

...
Кариера за добив на скални материали от години трови с
Коментари Харесай

Швейцарска кариера трови села в Пловдивско

Кариера за рандеман на скални материали от години трови с фини прахови частици хората от няколко села в община Родопи, край Пловдив. За това за следващ път сигнализират от ПК „ Екогласност ".

Председателят на екоорганизацията Емил Георгиев, напомни, че договорът за концесията с " Холсим " е подписана по времето на държавното управление на Иван Костов. „ Там е записано още, че би трябвало да има Оценка на въздействието върху околната среда, само че това и до момента не направено ", посочи Георгиев.

По думите му, Регионална инспекция за опазване на околната среда в Пловдив прикрива безобразията на швейцарската компания. „ След всеки сигнал за запрашаване или друго нарушаване се пишат наставления, чиито текст е квалифициран по метод, допускащ те елементарно да паднат в съда при обжалване. Така да вземем за пример не се показва съответен период за осъществяването на предписанията, разясни екоактивистът. Подобни безобразия има и в екоинспекциите в Монтана и Бургас и
за това желаеме от Министерство на околната среда и водите да смени техните управления ",
сподели още Георгиев.
Селата подложени на всекидневно запрашаване и звук от гърмежите за разтрошаване на скалите са Белащица, където се намира кариерата, Марково, Гълъбово, а също и пловдивският жилищен комплекс Тракия, отстоящ единствено на 4 км от мината.

Павел Гемишев, гражданин на Белащица, взе участие постоянно в митингите против концесията на швейцарската компания. В селото се намира и манастирът " Св. Георги ", който е на повече от 1000 години и се напуква от работата на кариерата. " Населението на нашите села изрично е декларирало пред локалната власт и националните органи, че желае прекъсване на работата на тези кариери, тъй като заплашват директно живота на нашите деца и на нас самите ", изясни Гемишев. Кариерата над Белащица по думите му не разполага с водоизточник, с цел да се оросява въпросният терен от замърсяването. Наложени са
актове в размер на 2000 лв., което е нелогично
съгласно Гемишев. " Ако в баничарница пропуснеш да чукнеш една баничка, ще те затворят за една седмица, само че за рандеман на инертни материали, получаваш една санкция до 2000 лв. ", изрази отвращение той.

Емил Георгиев твърди още, че швейцарската компания работи на по-голяма концесионна повърхност от избраната в контракта и за това желае за нарушаванията да се приложи тъкмо Законът за подземните благосъстояния, предусещащ при сходни случай конфискация на добитите количества и употребяваната за това техника.

От уеб страницата на РИОСВ- Пловдив излиза наяве, че инспекцията апелира решението на районния съд за анулация на наказване на кариерата в Белащица. Обжалването е по наложена на сдружението глоба в размер на 4000 лева по наказателно разпореждане от месец март 2019 година за неспазване на условието сдружението да обезпечава измиване на частта от републиканската пътна мрежа, употребена от сдружението при реализиране на активността му, с цел да не се позволява запрашаване.
Наказателното разпореждане е
анулирано на първа инстанция от съда поради периода
на осъществяването, предписан от Регионална инспекция за опазване на околната среда, който е „ от датата на приемане на предписанието ". Екоинспекцията показва мнение, че не е належащо да се конкретизира период за осъществяване на предписанието, защото недвусмислено излиза наяве, че сдружението е длъжно да почиства постоянно, през целия интервал на употреба на кариерата, а дата на осъществяване на нарушаването е всеки един миг, в който е открито замърсяване. Предстои изговаряне от Административния съд.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда осведомят и за импортираното от концесионера на 25 юни в инспекцията капиталово предложение за рандеман на строителни материали - мрамори и трошен камък в различен сектор от находище „ Белащица " - сектор „ Калоян " на повърхност 50,5 дка. Становището на Регионална инспекция за опазване на околната среда е, че би трябвало да се оцени целият кумулативен резултат от добивните действия в района. Към сегашния миг процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда не е завършила.

От „ Холсим Кариерни материали Пловдив " АД изпратиха до „ Монитор " свое мнение, в което отхвърлят изказванията на „ Екогласност ". Не е показано нито едно съответно доказателство за нараснала заболеваемост от респираторни болести измежду популацията на с.Белащица, обвързвано с активността на сдружението и резултата от нея, се споделя още в писмото от консеционера. В мнението се споделя още, че досега няма открити превишения от контролните органи или при осъществения от „ Холсим " личен мониторинг на замърсяване на въздух, звук в обитаемото място или сеизмично влияние, като измервания се правят при всяко взривяване.
Източник Монитор

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР