Карен Хорни е германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски

...
Карен Хорни е германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски
Коментари Харесай

Родена е Карен Хорни, германска психоложка

Карен Хорни е немска психодинамична психоложка от норвежки и холандски генезис. Нейните теории слагат под въпрос някои обичайни Фройдистки гледни точки, изключително неговата доктрина за сексуалността, както и инстинктивната ориентировка на психоанализата и нейната генетична логика на психиката. Като такава постоянно е класифицирана като неофройдист.
Хорни акцентира смисъла на обществените условия и факторите на средата при образуването на личността. В първата си книга обрисува едно от най-важните си понятия – базисната тревога. Това възприятие у детето поражда от обстоятелството, че е „ изолирано и безпомощно в евентуално неприятелски свят “ и по тази причина не е вродено, а е артикул на нашата просвета и образование. Тази тревога е главното изискване за по-нататъшните личностни компликации. От нея поражда базисния подтик към сигурност: да се чувстваш сигурен значи свободен от тревога. Чрез взаимоотношението си с обществото хората получават и други потребности. Хорни ги разделя на 3 групи:
 Родена е Агата Кристи Родена е Агата Кристи
Дейм Агата Мери Клариса Кристи (на британски: Dame Agatha Mary Clarissa Christie) (родена с името Агата Мери Клариса Милър) е британска...
да се придвижваш към хората (приближаване, привързаност);
да се движиш против хората (власт, експлоатация);
да се отдалечаваш от хората (ограничаване на личния живот, самодостатъчност).
Тези три сили явно могат да влязат в спор една с друга. Нормалният човек позволява спора, като ги интегрира. Конфликтите могат да се разрешат или да се избегнат, в случай че детето е отгледано измежду обич и почитание, в случай че се е чувствало мечтано и несъмнено и е било обградено с доверие. Когато човек одобри едната ориентировка за сметка на другите, могат да зародят три вида персона според от ориентацията:
 Формиран е Световният фонд за дивата природа Формиран е Световният фонд за дивата природа
Световен фонд за природата (на британски: World Wide Fund for Nature; WWF; до 1986 година публично се назовава Световен фонд за дивата приро...
примирителен вид – (движещ се към хората);
неприятелски вид – (движещ се против хората);
откъснат вид – (отдалечаващ се от хората).
Другото главно разбиране на Хорни – идеализираният облик, също е обвързвано с споровете. Тук има противоречие сред Аз-образа на индивида и действителното му Аз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР