Кърджалийският свещеник отец Боян Саръев, известен като Кръстителя на Родопите,

...
Кърджалийският свещеник отец Боян Саръев, известен като Кръстителя на Родопите,
Коментари Харесай

Почина отец Саръев

Кърджалийският духовник отец Боян Саръев, прочут като Кръстителя на Родопите, е умрял. Духовникът е умрял довечера в кърджалийската болница. Боян Саръев си отиде от този свят на 67-годишна възраст на Стефановден, деня в който преди 20 години в Кербала, Афганистан почина племенникът му Николай Саръев.

През последните над 3 десетилетия отец Боян служеше в храма " Успение на Пресвета Богородица " в кърджалийския квартал " Гледка ", написа 24chasa.bg. Свещеникът стана прочут при започване на 90-те години, когато основа Движението за християнтво и напредък " Св. Йоан Предтеча " и си сложи за цел да покръсти в православната религия българо-мохамеданите, какъвто е и произходът на самия Боян Саръев. Той е роден на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти Чал.

Отец Боян Саръев развива необятна благотворителна, просветителна и мисионерска активност.

Православното духовно средище „ Св. Успение Богородично “ в кв. „ Гледка “ град Кърджали е построено по самодейност на Отец Боян Саръев, което да служи като стожер на християнството в Родопите. Построено е напълно със средствата на донори. В манастира на отец Боян Саръев, „ Св. Успение Богородично “ се намира единствената в България парченце от Светия кръст, а също и мощи на светци, открити при разкопки и подарени на манастира от археолога Николай Овчаров.

Поклон пред паметта му!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР