Кърджали. В българското училище вече не се преподава психология и

...
Кърджали. В българското училище вече не се преподава психология и
Коментари Харесай

Екатерина Георгиева, учител: В българското училище вече не се преподава психология и това се отразява върху развитието на младите хора

Кърджали. В българското учебно заведение към този момент не се преподава логика на психиката и това дава отражение върху развиването на младежите. Това сподели за Радио „ Фокус “ Екатерина Георгиева, някогашен учител по логика на психиката в гимназията в село Черноочене. Тя изясни, че на 500 деца се поставя по един психолог, като в по-големите градове има назначени такива експерти, само че в по-малките и в селата има най-много педагогичен съветници, а не психолози. В отговор на въпрос каква е ролята на психолога в обществото и в учебно заведение, Екатерина Георгиева разяснява, че има два изцяло ясно разграничени вида прослойки в нашето общество. „ Това са хората, които работят и нямат време за нищо, без значение дали в градовете или селата, както и една дребна културна елитна каста младежи в София и огромните градовете, които това ги вълнува и работят в тази тенденция, и вероятно оказват помощ “, посочи тя. Учителят описа за случай в класа на сина й, в който психологът на учебното заведение е изиграл значима роля като експерт.
Потърсихме информация от Дирекция „ Хуманитарни действия “ в общината за психолозите в образователните заведения. „ Училищата са на делегиран бюджет и по тази причина шефът преценя дали да назначи психолог или педагогичен консултант “, разясни шефът на Дирекцията Ширин Сюлейман. „ Според нормативната база в детските градини в обитаемоте места в Кърджали има назначени психолози “, изясни Ширин Сюлейман. „ Но по отношение на учебните заведения – тези фрагменти се съгласуват с Регионалния инспекторат по образованието “, разяснява тя. Според нея в учебните заведения в региона има повече назначени педагогичен съветници, в сравнение с професионални психолози.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР