Кърджали се сдоби със супер линейки с оборудване на световно

...
Кърджали се сдоби със супер линейки с оборудване на световно
Коментари Харесай

За пръв път в България: мобилни центрове за телемедицина в Кърджали

Кърджали се снабди със супер коли за спешна помощ с съоръжение на международно равнище, или най-малко по този начин настояват отдадените в трансграничния с Гърция план. А през днешния ден за събитието в регионалната болница дойде здравният министър Кирил Ананиев.



Двама са сътрудниците от гръцка страна – многопрофилната болница в Кавала и локалната Медицинска асоциация, а водещ е Центърът за незабавна здравна помощ в Кърджали, уточни ръководителката на плана Светла Размова. Бюджетът за Кърджали е 662 854 евро, с изключение на двете супер коли за спешна помощ и цялото съоръжение в тях, са планувани ограничения за повишение опцията и равнището на експертите в незабавната помощ и обмяна на опит за основаване на нови стандарти за работа на здравните служащи, присъединяване в профилирани семинари, добави тя. Такива са планувани за края на плана 20 септември т.г. с образование за реагиране при спешни обстановки.



Всъщност мобилните центрове са коли за спешна помощ, с помощта на апаратурата в тях ще може в действително време да се предава информация за пациентите и в най-отдалечените региони на планинската Кърджалийска област, и изключително по пътя за Гърция през Маказа. Те са „ венецът “ на плана “Насърчаване на сполучливите основи на опазването на здравето: Подобряване на сътрудничест¬вото сред болни¬ците в използването на незабавна здравна помощ " (MediciNet II), финансиран по Програмата за съдействие INTERREG V- А “Гърция-България 2014-2020 ”.



Министър Ананиев съобщи, че здравното ведомство работи по своя огромен план за развиване на незабавната помощ, първата кола за спешна помощ е към този момент в Кърджали, втората се чака в средата на юли, а за района са планувани общо 14 такива автомобила, оборудвани с най-съвременна техника и инсталация. „ Фактът, че у нас се вкарват високи технологии като теле-медицината демонстрира, че към този момент доста по-спешно и отдалечено да оказваме помощ на хората в спешна обстановка. Но без човешки запас това не би било допустимо. А това е най-големият проблем в опазването на здравето сега “, добави той.

В тази посока здравното министерство полагало големи старания за по-голям банкет на лекари и експерти по медицински грижи, и за специализациите, които към този момент се правили по проект, отново на министерството.
Министърът на опазването на здравето взе участие в заключителната среща по трансграничния план, в която се включиха лекари и общественици от двете страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР