Кърджали. Проект предвижда да се стига по вода с лодки

...
Кърджали. Проект предвижда да се стига по вода с лодки
Коментари Харесай

Милен Камарев, археолог, Регионален исторически музей-Кърджали: Проект предвижда да се стига с лодки до средновековната крепост при вливането на река Боровица в Арда

Кърджали. Проект планува да се стига по вода с лодки от пристан на отсрещния бряг до средновековната цитадела при вливането на река Боровица в Арда. Това сподели за Радио „ Фокус “ археологът Милен Камарев, организатор в отдел Археология на Регионален исторически музей-Кърджали по отношение на дейностите, свързани с подготовката за новия туристически сезон и идни планове в региона. Той уточни, че Археологическият отдел в Историческия музей сега се ремонтира, подменя се подовата настилка на експозиционните зали. Обемистите и тежки витрини, колони и фрагменти от фрески са преместени и още веднъж ще бъдат подредени след края на ремонта.
На 1 февруари 2019 започва строителството на Информационeн посетителски център за близо 1.5 млн. евро. Това е един от най-значимите планове в областта на културно-историческия туризъм у нас за 2019 година Центърът ще поеме обслужването на огромните групи туристи, които посещават комплекса, като за миналата 2018 година те са били 84 475. В региона на Ардино следва да се приготви построяването на туристическа инфраструктура до средновековната цитадела против река Боровица, известна под името Патмос. Крепостта е била дейна до късното средновековие, на върха са непокътнати зидове с височина до 3 м. В цитаделата, върху антично езическо светилище в скалите на подземната пещера, която се спуска до реката, са били построени две църкви. Крепостта е стражева, на пътя по долината на река Арда и Боровица към вътрешността на България.
Голямата трикорабна триапсидна черква на върха е с дължина 13 m и широчина 11.5 м, която по-късно е била разграничена на три здания. В реконструирания северен транспортен съд, в подземието, са открити и проучени загадъчни 34 детски гроба. Друга част е преустроена в еднокорабна едноапсидна черква със скатен покрив - доста близка до църквата в цитаделата на Перперикон. Стражевата цитадела е пазела пътя по долината на река Арда и Боровица към Асеновград и Пловдив. Под нея е предходна в 1206 година по време на Кръстоносните походи войската, предвождана от известния Жофроа дьо Вилардуен. Средновековната цитадела има доста огромна културно-историческа и научна стойност, която съчетана с изключителната хубост в региона на меандрите на река Арда и река Боровица при сливането им, предлага огромен експозиционен капацитет и благоприятни условия за превръщането й в атрактивен обект на културния туризъм.
Районът е сниман и са направени действия в Националния институт за недвижимо културно завещание. На 6 март 2019 година Общинския съвет в Ардино е дал своя вот да се изиска даване на Общината на недвижимата културна полезност при устието на река Боровица в землището на село Дойранци, за период от 10 години, само че дейностите за осъществяване и завършване на процедурата за даване на безплатно ръководство по реда на чл.12, ал.4, т.1 от Закона за културното завещание върху парцела не могат да бъдат направени. Крепостта се намира върху държавна горска територия и би трябвало да бъде позволено от страната да се придобие тази културна полезност или да се даде за стопанисване на община.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР