Кърджали. Пред паметника на Освободителите в Градската градина бе тържествено

...
Кърджали. Пред паметника на Освободителите в Градската градина бе тържествено
Коментари Харесай

Кърджали: Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан тържествено пред паметника на Освободителите в Градската градина

Кърджали. Пред паметника на Освободителите в Градската градина бе тържествено маркиран Денят на храбростта и празник на Българската войска, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус “ в Кърджали. Венци и цветя бяха поднесени от името на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, регионалния шеф Никола Чанев, кмета Хасан Азис, народния представител Адлен Шевкед, евродепутатите от групата на ГЕРБ, ръководителя на общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсмана на Кърджали Расим Муса, от ОДМВР-Кърджали, от Военно окръжие-Кърджали, Военен Клуб, Съюз на ветераните от войните, Съюз на сержантите и офицерите от запаса, от Народно читалище Родопски фар " 1938 ", политически партии и жители. С едноминутно безмълвие на колене беше отдадена респект към героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. Градският духов оркестър извърши български бойни маршове и химна на Република България.
Майор Златко Велев, заместник-началник на Военно окръжие-Кърджали поздрави воините, офицерите и жителите с празника и произнесе тържествено слово. „ Денят 6 май е Ден на българската победа и на националната всеотдайност. Отдавайки респект на Св. великомъченик Георги Победоносец се прекланяме пред предците, защитили правото на българския народ на национално самоопределение, суверинитет и териториално единение “, съобщи той. По думите му незабавно след Освобождението новосформираната българска армия е приела своето бойно кръщение в Сръбско-българската война, ослепително защитавайки акта на Съединението, водени от персони като подполк. Данаил Николаев, ротмистър Атанас Бендерев и кап. Узунов. " По времето на Балканските войни българските бойци демонстрираха мостри на военно майсторство и подвиг при завладяването на Одринската цитадела, при Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Булаир, Шакьой, Беласица и Калиманци, постоянно вдигани в офанзива и персонално предвождани от своите командири, като полк. Борис Дрангов, генералите Климент Бояджиев, Георги Вазов, Никола Генев, Васил Делов, напомни майор Златко Велев ", посочи Златко Велев. „ Не забравяме и стотиците хиляди българи и български жители, жертви на подлия и подъл зложелател лишен от каквото и да било воинско рицарство в Тракия, Добруджа, Македония и Поморавието. През Първата международната война българският боец макар многочислените жертви, заболяванията и недоимъка не съобщи достойнството си и устоя тежките боеве в Македония,Тутракан и за освобождението на Добруджа, тъй като воюваше единствено на своя територия в името на жанр и Родина. Имената на генералите Калин Найденов, Владимир Вазов, Панталей Киселов и Стефан Тошев, вечно остават в съзнанието ни. Поразителна е със своето влияние персоналната неустрашимост на генерал-майор Григор Кюркчиев, пълководец на Втора Македонска бригада, който с дървен крайник и на носилка води една от сполучливите офанзиви. Нека да отрупаме с цветя гробовете и паметниците на българските офицери и бойци дали живота си в заключителната фаза на Втората международна война. И дано не забравяме и стотиците хиляди монументи и гробове отвън България, грижата за тях е грижа за родовата ни памет. Нека помним, че българското бойно знаме в никакъв случай до момента не е пленявано и да се гордеем, че сме българи ", прикани Майор Златко Влев.
„ Българската войска е знак на българската държавност, Кърджали е знак на достолепните военни обичаи, наследени от военните формирования на 10-та Пехотна Родопска дивизия и 17-та Мото-стрелкова дивизия. Нашият град е най-сполучливият либерален мотив пред обществото за спокойно общуване на разнообразни етноси и религии, обединени от общото схващане за основополагащите човешки полезности.
Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава основа “, сподели още майор Златко Велев.
Празникът продължи с музика, песни и национални танци.
Дарина ДЕЕНИЧИНА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР