Кърджали. От началото на 2019 г. на територията на област

...
Кърджали. От началото на 2019 г. на територията на област
Коментари Харесай

Кърджали: От началото на 2019 г. на територията на областта са възникнали общо 26 пожара в сухи треви и отпадъци

Кърджали. От началото на 2019 година на територията на област Кърджали са зародили общо 26 пожара в сухи треви и боклуци. Това оповестиха от Регионална Дирекция по пожарна сигурност и отбрана на населението-Кърджали . Започва рисковият сезон за пожари в сухи треви и шубраци. С настъпването на пролетното засушаване се усложнява и противопожарната конюнктура в региона. По традиция със стоплянето на времето стартира почистването на дворовете на жилищни здания, селскостопански и вилни парцели от сухи треви, клони и остаряла листна маса. Обикновено събраните отпадъчни материали се изхвърлят на избраните места: контейнери, сметища, площадки за боклуци и други сходни. Но не са редки и случаите, когато отпадъците се изгарят и то на несъответствуващи за задачата места, без да са взети нужните ограничения за предотвратяване от пожари. Особено рисково е паленето на сухи треви и шубраци наоколо до горски масиви, защото при съществуване на ветрове огънят може за малко време да обхване огромни площи.
Служителите от РДПБЗН – Кърджали припомнят на жителите и гостите на региона, че изгарянето на стърнища и други растителни боклуци в земеделските земи е неразрешено!
Ако забележите признаци на пожар, неотложно подайте известие за пожара на тел. 112, вашата предвидливост може да предотврати огромни вреди За недопускане на пожари следва да се съблюдават следните противопожарни правила:
Не палете огън навън във прохладно време. Това е причина за преместване на огромни дистанции на запалени частици и може да докара до бързо разпространяване на пожара с обгръщане на обилни площи.
В дворовете палете огън единствено в случай че авансово сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). След изгаряне огнището би трябвало да се изгаси или затрупа с пълен пласт пръст.
Не палете огън наоколо до стрехите на постройките и под клоните на дърветата.
Никога не оставайте разпален огън без наблюдаване!
Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани коли, както и наоколо до бензиностанции и газстанции, хранилища за леснозапалими и горими течности.
Особена зоркост във връзка с ограниченията за пожарна сигурност в горите и земеделските земи би трябвало да демонстрират пастири, пчелари, ловци, гъбари, секачи, туристи, притежатели на вилни и аграрни парцели.
Запаленият в сухи треви и стърнища огън елементарно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, икономически здания, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Не палете огън в гората, с изключение на на особено обозначените и устроени за задачата места. Преди да запалите огън се уверете, че има обезпечени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при потегляне. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате при положение на пораждане на пожар.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР