Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и

...
Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и
Коментари Харесай

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас



Кърджали е регионът с максимален брой мюсюлмани у нас и с максимален брой мюсюлмански духовници. От районното мюфтийство дават отговор за всички над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Липса на имами, част от джамиите се отварят единствено за петъчни молебствия, а част от духовните водачи не получават заплати, откри екипът ни в област Кърджали.

Минарето на джамията в село Кобиляне се вижда отдалеко. На вратата обаче виси катанец. Жена от прилежащия магазин ни оказва помощ Али Сюмер да ни отвори джамията. 83-годишният нравствен лидер ни кани да разгледаме храма. Разказва, че бил лидер в Мадан, учил Корана в близко село и когато се пенсионирал и прибрал на село, хората го избрали за имам. В момента в джамията идват хора от 10 махали най-вече за петъчна молитва. За страдание, обаче, няма задоволително имами, споделя Юмер.

В прилежащото село Бойно огромна джамия отваря имам от Кърджали, който е идвал само в петък. Младите имами пък бягали в чужбина поради неналичието на заплати:

„ Населението дава 100 лв.. Аз съм пенсионер и по тази причина не диря доста. Хората нямат пари. Младите момчета, които са приключили учебно заведение в Момчилград за имами получават заплата – 300-400 лв.. Тук мюфтия. Той дава 100 лв. няколко месечна, само че след това сподели, че няма от кое място. “

„ От Турция никой не заплаща. Тук се събират 30-40 души в петък и това е “, дава отговор имамът на въпрос за непознатото финансиране на ислямските храмове.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР