Кърджали. Денят на Освобождението на Кърджали беше тържествено отбелязан днес,

...
Кърджали. Денят на Освобождението на Кърджали беше тържествено отбелязан днес,
Коментари Харесай

Денят на Кърджали беше тържествено отбелязан

Кърджали. Денят на Освобождението на Кърджали беше тържествено маркиран през днешния ден, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Навършват се 107 години от този ден, в който през Балканската война в 1912 год. Кърджали е високомерен от Хасковския отряд на ген. Васил Делов. През 1939 год., преди 80 години, околийската администрация взема решение да 21 октомври се празнува като Ден на Кърджали. 80 години се навършват и от издигането на Паметникът-костница в Градската градина, където беше отдадена респект на падналите в борбата за присъединението Кърджали към България.
Празникът стартира с полагане на венци и цветя пред паметника на ген. Васил Делов в 11.00 часа, а 11.30 ч. от Дома на културата потегли празнично шествие на учениците от образователните заведения в града. То мина по централните улици и стигна до Паметника на Освободителите в Градската градина, където се вля в огромното поклонение на жителите в тържествения обред. В 12.00 ч. на почетен часовой пред Паметника застанаха знаменните групи на всички образователни заведения от община Кърджали. Венци и цветя бяха поднесени от името на Цвета Караянчева, Мустафа Карадайъ, изпълняващият длъжността регионален шеф Севда Камбурова, Общинският съвет-Кърджали, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, народни представители от ГЕРБ и Движение за права и свободи, политически партии, държавни институции, публични организации, учебни заведения. Официални посетители на празника на Кърджали бяха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, националният представител Адлен Шевкед, краткотрайно изпълняващият длъжността регионален шеф Севда Камбурова, шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Атанас Илков, енорийският духовник отец Петър и заместник-районният мюфтия Хаджи Насуф. Изпълняващата краткотрайно длъжността на кмет на града инж. Катя Митовска в словото си честити празника на всички поданици и посетители на града и им пожела здраве, висок дух, красиви делници и празници. “Нека да помним предишното, с цел да можем да градим сполучливо и умно бъдещето, да сме доброжелателни и човеколюбиви, да се радваме на децата си и да почитаме родителите си, да имаме вяра в себе си и решително да вървим напред “. Поздравителни адреси получи града от президента на Република България Румен Радев, Националното съдружие на общините в Република България, Асоциацията на българските градове и райони. Състави от Центъра за просвета и юношески действия, читалища и учебни заведения изнесоха празнична художествена стратегия.
След тържеството от 13. 30 ч. се състоя Празнична среща-коктейл в Хотелски комплекс „ Арпезос “ на дейци на политиката, публичния живот и културата с администрацията на Кърджали.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР