Кардинално променяме нашата национална политика по отношение на помощта за

...
Кардинално променяме нашата национална политика по отношение на помощта за
Коментари Харесай

Ген. Събев: Кардинално променяме политиката по отношение на помощта за Киев

Кардинално променяме нашата национална политика във връзка с помощта за Украйна, във връзка с солидарността, която би трябвало да се демонстрира към Украйна.

Това съобщи генерал-майор от запаса Съби Събев в предаването на Милена Милотинова „ Брюксел 1 “ по БГ он еър. Той е първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

Ген. Събев разяснява срещата на министрите на защитата от НАТО, които се събраха в четвъртък и петък в Брюксел, с цел да приказват за Украйна. Според него на срещата са взети значими решения.

„ Преди всичко имаше апел на министъра на защитата на Съединени американски щати, всички сътрудници и съдружници да усилят помощта с въоръжения и муниции към Украйна и доста ясно новият министър на защитата съобщи, че България се причислява към тези старания и чакаме към този момент политически решения, с които на Украйна да бъдат предоставени муниции за руските типови оръжия, които още експлоатират те. Освен това беше изразена българската поддръжка за участието на Украйна в НАТО, което до момента не се беше случвало, както знаете “, съобщи военните специалист.

Той дефинира като доста значимо решението за присъединението на България към съюзната самодейност за депозиране на муниции, поради въвеждането на новите отбранителни проекти на НАТО, които на политическо равнище се чака да бъдат одобрени във Вилнюс през месец юли.

„ България също по този начин ще се причисли и към една самодейност на Европейски Съюз, на Европейската организация по защита, за взаимно закупуване на муниции, както за попълване на националните ресурси, по този начин и за даване на Украйна. В това отношение България поради на това, че ще минава към този артилерийски диаметър на НАТО 155-мм, това е значимо решение, което има отношение и към нашата защита “, счита ген. Събев.

След срещата в Брюксел той чака България фактически да приготви за Украйна един по-солиден пакет с муниции, стрелкови, артилерийски, а може би и някои въоръжения, от които има потребност Киев и за които до момента София по този начин се колебаеше.

На уточняващия въпрос какви, ген. Събев отговори: " Ами примерно артилерийски системи, също по този начин благоприятни условия за танкове. Предполагам, че имаме какво да предоставим. Може би някои средства за противовъздушна обрана, по-леки, портативни и по този начин нататък. Въобще да се употребяват всички благоприятни условия, които имаме ние, най-сетне да застанем в редицата на страните, които фактически дават безкористно военна помощ на една страна, която е жертва на експанзия ".

В тази връзка той не изключва да има ново политическо решение, което би трябвало да се утвърди от Народното събрание. " Предполагам, че новото решение на Народно събрание ще бъде малко по-гъвкаво. Да не се чака за всеки транш помощ да мина с утвърждение от Народно събрание, а с решение на държавното управление, както апропо става в доста други страни. Засега при нас по остарелия метод от декември предходната година всяко решение за изпращане на муниции би трябвало да минава утвърждение през Народното събрание “, съобщи ген. Събев. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР