Кардинал Джон Хенри Нюман, известен англикан от 19-и век и

...
Кардинал Джон Хенри Нюман, известен англикан от 19-и век и
Коментари Харесай

Кардинал Джон Хенри Нюман стана първият английски католически светец от векове

Кардинал Джон Хенри Нюман, прочут англикан от 19-и век и водещ викториански интелектуалец, който е приел католицизма, през днешния ден стана първият британски католически светец от интервала след Реформацията, предадоха Ройтерс и ДПА.
Папа Франциск отслужи меса за канонизирането на Нюман и още четирима души на площад "Св. Петър " в наличието на към 50 000 души.

Християнинът "се държи естествено, в държанието му няма нищо извънредно и впечатляващо до степен той елементарно да бъде възприеман на пръв взор като елементарен човек ", цитира папата думи на кардинал Нюман.

"Вярата ни приканва към странствуване, към "излизане " от себе си и може да направи чудеса, в случай че се откажем от комфортните си убеждения, в случай че напуснем безвредните си убежища и уютните си гнезда. Вярата нараства, когато човек се раздава и поема опасности " и това странствуване на вярата от време на време е тежка битка като при кардинал Нюман, сподели папата, представен от Асошиейтед прес.

Британската делегация на церемонията бе ръководена от престолонаследника принц Чарлс, който ще стане глава на Църквата на Англия, когато се възкачи на трона. Той съобщи, че днешната гала е мотив за наслада за всички британци.

Канонизирането на кардинал Нюман е "повод за празнуване освен във Англия и освен за католиците, а за всички, които одобряват полезностите, от които той се въодушевяваше. Във времето в което е живял, Нюман се застъпваше за живота на духа против силите, които поругаваха човешкото достолепие и човешките бъднини. Във времето, в което той става светец, образецът е по-необходим от всеки път ", написа принц Чарлс в публикация във в. "Осерваторе романо ".

Нюман е живял от 1801 до 1890 година и се причислява към Католическата черква през 1845 година Това решение му коства разкъсване на връзките с другари и родственици, само че проправя пътя за по-доброто отношение към католицизма в англиканска протестантска Англия. Една година преди гибелта му той е ръкоположен за кардинал от папа Лъв Тринадесети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР