Кардинал Бърнард Ло, който преди 15 години бе принуден да

...
Кардинал Бърнард Ло, който преди 15 години бе принуден да
Коментари Харесай

Почина кардиналът, който се оказа в центъра на скандал с педофилия в САЩ

Кардинал Бърнард Ло, който преди 15 години бе заставен да се отдръпна от поста архиепископ на Бостън поради скандал със полови похищения над малолетни, умря на 86-годишна възраст в Рим, заяви Би Би Си.

Кардиналът напуща Бостънската архиепископия през 2002 година, откакто публицисти от „ Бостън глоуб " разкриват, че е прикривал католически свещеници, забъркани в педофилия.

Обвиненията за полови похищения против деца доведоха до стотици правосъдни каузи, които заплашиха епархията с банкрут. В резултат на това тя се съгласи да продаде земи и здания на стойност от над 100 милиона $, с които да изплати компенсациите на близо 500 жертви.

След като напуща Бостън, кардинал Ло става архиепископ на базиликата „ Санта Мария Маджоре “ в Рим, където се пенсионира през 2011 година на възраст от 80 година.

Скандалът, който стартира в Съединени американски щати, докара до разкрития за полови похищения против малолетни в страни от целия свят, което принуди Ватикана да вкара по-строги ограничения за битка с педофилията в Римокатолическата черква. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР