Караянчева взе участие в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация

...
Караянчева взе участие в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация
Коментари Харесай

Караянчева: ЕС печели от повече държави в еврозоната

Караянчева взе присъединяване в Интерпарламентарната конференция за непоклатимост, икономическа съгласуваност и ръководство в Европейски Съюз. Тя и ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни откриха и бяха съпредседатели на пленарната сесия на тематика „ Укрепване на устойчивостта и стабилизация на Икономическия и паричен съюз “. Форумът е третото събитие от Календара на Парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и първо в Европейския парламент.

Това, което ни сплотява през днешния ден, са взаимните старания на парламентите на Европейски Съюз да допринесат към финансовата непоклатимост и устойчивия напредък на стопанската система на Съюза, означи ръководителят на Народното събрание. Уверена съм, че пред никой от нас не стои въпросът за Европа на голям брой скорости, нито за затварянето на едни държави-членки във формати, които са мощно ограничаващи за останалите, добави Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание прикани към единение и единодушие и означи, че неслучайно страната ни е избрала за собствен лозунг на Председателството думите, изписани на постройката на българския парламент: „ Съединението прави силата “! Един от целите на Европейския съюз като цяло, а също по този начин и главен за Българското председателство, е намаляването на икономическите и обществени разлики сред и в границите на страните членки, съобщи ръководителят на Народното събрание и моли Кохезионната политика да резервира своето място в общия бюджет на Европейски Съюз и след 2020 година Дебатът за бъдещето на Европейски Съюз е изведен на напред във времето от Българското председателство, значима част от този спор заемат въпросите за Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г.; задълбочаването на интеграцията в еврозоната и стратегическата визия за икономическото ръководство на Европейски Съюз, уточни Цвета Караянчева.

По време на ротационното си председателство на Съвета на Европейски Съюз, България работи и ще работи за по-нататъшната интеграция на Икономическия и паричен съюз, акцентира ръководителят на Народното събрание. Този развой върви ръка за ръка с реализирането на една демократична отчетност на институциите на Еврозоната пред законно определените народни представители от парламентите на Съюза, добави Цвета Караянчева.

Тя съобщи, че измежду основните въпроси, както за институциите, по този начин и за жителите, е бъдещето на финансите на Европейски Съюз след излизането на Обединеното кралство от него през 2019.

Цвета Караянчева приветства напъните както на Българското председателство и страните членки, по този начин и на европейските институции, за постигането на прогрес по понижаване на рисковете в банковия бранш.

При откриването на форума ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни акцентира, че националните парламенти играят основна роля за доближаването на политиката на Европейски Съюз до жителите. Ние би трябвало да намерим метод да укрепим доверието в Европейски Съюз и неговите институции, би трябвало да представим визия за бъдещето на Европа и да предприемем съответните дейности в името на благоденствието на всички европейски жители, съобщи той.

Антонио Таяни акцентира, че Екологичен потенциал ще продължи твърдо да отстоява своята роля и съзнателно да извършва своята работа на пълновръстен съзаконодател. Ние сме виновни пред европейските жители да следим работата на Европейската комисия, добави той и означи, че парламентите са свързващо звено сред жителите и изпълнителната власт. През тази година се организира седмото издание на Европейската парламентарна седмица, която е най-голямото интерпарламентарно събитие, означи ръководителят на Екологичен потенциал. Нейната цел е по-съпричастно националните парламенти да се включват в определянето на политиките.

Цвета Караянчева беседва с Антонио Таяни.

Цвета Караянчева означи на срещата, че европейската вероятност пред Западните Балкани е главният приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя благодари на Антонио Таяни за поддръжката на Европейския парламент за обезпечаването на вероятности пред страните от района.

Цвета Караянчева предложения ръководителя на Екологичен потенциал да посети Интерпарламентарния конгрес, отдаден на Западните Балкани, който ще се организира в България през есента.

„ Основната цел на този конгрес ще бъде да заключи всичко, направено по време на Българското председателство, и да съобщи щафетата на идващите ротационни ръководители на Съвета на Европейски Съюз “, акцентира на срещата ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева съобщи пред Антонио Таяни, че за България е значимо всяка страна, която желае да се причисли към Европейски Съюз, да реализира нужните промени и напредъкът й да бъде оценен самостоятелно, а не на пакетен принцип.

Друга тематика на диалога беше приемането на България в Шенген.

„ Очакваме поддръжка за приемането на България в Шенген, тъй като от дълго време сме изпълнили всички критерии за участие и сме потвърдили, че пазим европейските граници по всички шенгенски стандарти “, съобщи още Цвета Караянчева.

От своя страна Антонио Таяни уточни, че поддържа изрично участието на България в Шенген. Председателят на Европейския парламент означи, че той персонално работи прелестно с представителите на българския парламент и поддържа целите на председателството ни.

„ Доволен съм от решението на страната ви да сложи Западните Балкани като приоритет на своето председателство “, добави той. За мен ще бъде чест да вземам участие в Интерпарламентарния конгрес в София през есента, съобщи ръководителят на Европейския парламент.

Антонио Таяни оцени високо решението на българския парламент за организирането на срещи, отдадени на парламентарния надзор върху работата на Европол през месец март, както и за полемиката на Комисията за промишленост и научни проучвания.

Двамата се сплотиха към извода, че политиците от всички национални парламенти би трябвало да поставят непрекъснати старания за повишението на доверието на жителите и на изборната интензивност на изборите през 2019 година

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР