Каравелово вдига сватба отпреди 100 години, а над 100 местни

...
Каравелово вдига сватба отпреди 100 години, а над 100 местни
Коментари Харесай

Снимат на филм сватба в Каравелово отпреди 100 години

Каравелово подвига женитба отпреди 100 години, а над 100 локални поданици ще вземат участие в нея. Те към този момент извадиха от раклите националните носии на своите предшественици, с цел да се пременят за сватбения ден. Ритуалът, който ще свърже двама млади от селото вечно, ще бъде изпълнен в две старинни къщи – едната на младоженеца, другата на булката. Празничната софра ще е на Славови ливади, ястията ще бъдат сложени върху бели домашно тъкани месали, а гостите ще седнат на шарени каравеловски черги.

Това е късото изложение на живописен филм за каравеловската женитба отпреди 100 години. Снимките за него стартират до броени дни и ще завършат до 20 юли.

Инициативата е на локалното съдружие „ Любен Каравелов “, разгласи пред „ Марица “ кметицата на селото Славка Червенкова. Филмът ще има публична премиера при започване на есента в центъра на Карлово, също така ще бъде излъчен от локални и непознати малките екрани и онлайн канали. Линк от него ще може да изпратите на близки и познати по света, да вградите в уеб страницата, фейсбук или инстаграм профила си и така нататък Продукцията ще има и 15-минутна версия, снимана с дрон, тя ще покаже хубостта на Каравелово, едно от най-красивите и живи села в Стремската котловина.

Филмът ще стартира с роман за тогавашната каравеловска женитба на баба Гена Серкьова, която на 1 юли ще навърши 104 години. Столетницата, с която селото се гордее, ще опише подготовката и моменти от нейната женитба с Марин Серкьов, който към този момент е мъртвец.

Във кино лентата ще бъдат показани всички ритуали, съпътващи най-важното събитие в човешкия живот – основаването на семейство и пътят към него – рясането на булката, бръсненето на младоженеца, три пъти ритането на водата от булката.

Каравелово пази в мемоари, фотоси, разкази освен сватбените традици и ритуали, само че и цялата обредност на селото, споделя Славка Червенкова. Но през десетилетията част от тях са отпаднали и са останали в предишното. За да не се изгубят напълно, в началото мислехме да създадем единствено възстановка на женитба отпреди 100 години. Но след това узря концепцията това да бъде запечатано във филм. Когато той стигне до хиляди хора в България и по света, надяваме се, че ще има младежи от Каравелово, българи от страната и даже чужденци, които ще желаят да се свържат в живота по нашия каравеловски ритул. Дори чакаме скоро както локална двойка, по този начин и двойка чужденци, които живеят в селото, да ни потърсят и да изискат подпомагане да вдигнат такава женитба, показа кметицата на Каравелово.

За обезпечаване средства за финансиране на този филм, на аксесоарите и облеклата, на гозбите и угощенията на сватбената маса, за разпространение и реклама на кино лентата, се обръщаме към вас намерено и почтено - без вашето подпомагане ще бъде доста мъчно тази самодейност да се въплъти в живот, сподели още Славка Червенкова. Всеки донор ще бъде категорично упоменат във финалните надписи на кино лентата.

Дарителската сметка е оповестена в профила на Сдружение „ Любен Каравелов “ във Facebook.

Дарение може да извършите в банковата сметка на сдружението с

IBAN: BG53STSA93000023699437 – Банка ДСК, като посочите примерно съображение за превод: " Дарение за основаване на живописен филм " Каравеловската женитба ", или при госпожа Зинаида Халачева - касиер на сдружението. Също при нея може да оставите материалните атрибути, като движимости за краткотрайно прилагане по време на фотосите или като дарение; като ще получите разписки за дарените суми и движимости. Филмът ще се снима до и на 20 юли, Илинден. Вашата своевременна поддръжка ще бъде същински благородно дело, приканиха уредниците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР