Каравана, малък дом, плаваща къщичка, изследователска станция или просто място

...
Каравана, малък дом, плаваща къщичка, изследователска станция или просто място
Коментари Харесай

Зелена светлина: Екокапсула в действие

Каравана, дребен дом, плаваща къщурка, изследователска станция или просто място за усамотение и отмора. Тя е всичко това, само че и доста повече. Наричат я Екокапсула. Идеята за нея се ражда преди десетина години в архитектурно студио в Братислава. Двама словаци решили да оформят портативно обитаемо пространство за рискови туристи, фотографи и фенове на природата.

Постепенно концепцията им прераснала в дом-мечта за всички, които обичат смяната на пейзажа и уединението, без отнемане от актуалните улеснения. Така се оформила портативната къща на бъдещето, която неотдавна се предлага на потребителите и в сегашното. Първите 50 броя от нея бяха пуснати в продажба. Първоначалната цена е релативно висока, само че не надвишава тази на нов джип.

26 квадратни метра. Яйцевидна форма, която придава вътрешен уют, плюс оптимално асимилиране на пространството. Напълно самостоятелен заслон за двама. Самостоятелно зареждане с електричество от вятърната турбина и слънчевите панели, вградени в покрива. Свързани редом, панелите обезпечават 600 вата. Плюс 740 от ветрогенератора. Това значи, че дребният дом няма да остане без ток, твърдят словашките изобретатели.

Яйцевидната форма има и друга роля - понижава загубите от сила, разрешава по-лесно да се събира дъждовна вода или да се улавят утринните капки роса. Те се пречистват от филтри, инсталирани върху стените. Специална излоация защищава жителите на екокапсулата от рискови метеорологични условия. А самите жители имат голям избор - да слагат дома си на равно покривно пространство, да го разположат някъде из града или отвън него - на морския бряг, на поляна, в гората или високо в планина. Екокапсулата прави контакта с природата вероятен с най-малък отпечатък от страна на индивида.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР