Карат се и жигули от 70-те на миналия век, хегемонът

...
Карат се и жигули от 70-те на миналия век, хегемонът
Коментари Харесай

Полицията още се вози на 496 съветски лади, чисто новите патрулки са 303

Карат се и жигули от 70-те на предишния век, хегемонът е “Нива ”

Под 9% са чисто новите коли в Министерство на вътрешните работи

88% от колите са бракми с повече от 7 години употреба

Тотални бракми, които са употребени по над 10 години, са полицейските патрулки в България. А една от най-популярните полицейски коли остава руската машина лада, като към момента даже има и жигулита в употреба - както в началото през 70-те години се назовават ладите.

Това излиза наяве от информация за колите на Министерство на вътрешните работи, която вътрешното ведомство даде на “24 часа ” по Закона за достъп до социална информация.

Министерство на вътрешните работи разполага

с 4082

ведомствени

леки автомобила

От тях обаче 3611 - или 88,4 на 100, са на повече от 7 години употреба. А повече от половината полицейски автопарк е минал 10 години употреба, демонстрира справката, предоставена от министерството.

С тях се патрулира, върви се на закононарушения, посещават се и постоянно селата, в които няма ръководство или даже “квартален ”.

Близо 10% от

полицейските

патрулки пък

обикалят към този момент

над 20 години

по пътищата. Именно такива са и по-голямата част от ладите, които не престават да се употребяват от служителите на реда като патрулни коли.

Общо руските коли в Министерство на вътрешните работи са 496, което прави над 10% от полицейския автопарк. И до момента в който жигулитата или именитите лади “петици ” са измежду екзотиката - с останали сред 1 и 5 бройки в някои по-отдалечени ръководства, то джипът “Лада Нива ” към момента е хегемон за селските полицейски ръководства. От тези проходими коли над 300 бройки са в приложимост. И всички те са с повече от 10-годишна непрекъсната употреба.

Всъщност единствено ладите са повече от чисто новите коли на служителите на реда.

Под 1-годишна употреба имат единствено 303 от патрулките. Повечето са новозакупените “Киа ”, които бяха доставени предходната година по рамкова процедура за 1000 нови патрулки. Това стана след траял повече от две години абсурден търг на вътрешното министерство.

Именно по този търг следва да се обновява автопаркът на Министерство на вътрешните работи. Вътрешното министерство обаче отхвърли детайлности пред “24 часа ” по кое време предстоят идващите доставки на нови коли за служителите на реда.

Освен че е извънредно остарял, автопаркът на Министерство на вътрешните работи е и

събиран

от кое място ли не

Третата най-масова група коли с изключение на чисто новите патрулки и старите лади са възпетите от “Ъпсурт ” астри. От този модел на “Опел ” се движат 645 патрулки. Всичките те към този момент са минали 7 години дейна употреба.

175 пък са фамилните ванове на ситроен “Ксара ” и “Пикасо ”, които бяха подарени на Министерство на вътрешните работи преди много години.

Подобно е ситуацията и с полицейските мотоциклети. От общо 386 мотора 259 са на възраст над 20 години, а в приложимост са към момента

мотоциклети

като CZ, МZ

и “Восход ”

Под 5-годишни са само 14 беемвета на отряд “Сигма ”.

Още се водят на доклад и 5 мотора с панер “Иж Юпитер ”.

Още по-драматично е пък при пожарните коли. Там под 5-годишна възраст са единствено 149 пожарни, всички останали са в употреба повече от 20 години.

Старият автопарк подвига извънредно доста разноските на Министерство на вътрешните работи за поправки и аварийни елементи, демонстрира още справката, предоставена на “24 часа ”.

Така да вземем за пример за интервала 2014-2017 година, т.е.

единствено за 4 години,

за поправки

са дадени

близо 7 млн. лева

А през 2017 година за аварийни елементи и корекция на полицейските бракми са отишли 2,5 млн. лв., демонстрират данните на вътрешното министерство.

Външно употребява старите лимузини на посланици, финансите вземат положителни марки, само че втора ръка

Всяко министерство или организация в страната са пазарували нови коли в последните 3 години, демонстрират информации от ведомствата, поискани от “24 часа ” по реда на Закона за достъп до социална информация.

Единственото ведомство, което не е купувало нови коли за служителите си през последните 3 години, е Министерството на външните работи. Вместо това е отделило пари за нови коли на част от посланиците и прибрало старите в София, с цел да се употребяват от служителите тук.

Министерството на финансите купува коли, само че втора ръка. Така през предходната година са взели “Порше Кайен ” от 2014 година и беемвета, измежду които и БМВ Х5

Един от най-богатите автопаркове е на основаната през 2017 година Държавна организация за електронно ръководство - 86 автомобила, като част от тях са купени през 2017 година Останалите са минали към организацията от структурата на транспортното министерство, върху която се сътвори новата организация за създаване на електронното държавно управление.

49 служебни коли с 24 водачи има администрацията на Министерския съвет. В този автопарк не влизат колите на министрите, които са благосъстоятелност на НСО, а не на държавното управление. Министерски съвет избира при потребност да взема коли от други ведомства, а не да ги купува. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР