Карарският мрамор е един от най-качествените в света. Плоча от

...
Карарският мрамор е един от най-качествените в света. Плоча от
Коментари Харесай

Планините в Италия за $1 милиард, където се произвежда най-много мрамор в света

Карарският мрамор е един от най-качествените в света. Плоча от подобен може да стигне до 400 $ за квадратен метър, а исторически се е употребявал в архитектурата на доста популярни здания като Пантелеона в Рим или емблематичната скулптура на Микеланджело - Давид. Ценният камък идва от Апуанските Алпи, планинска верига в северната част на Тоскана, която се простира на 58 километра и е висока 2000 метра.

На това място мрамор се добива от времето на античните римляни и има хилядолетна история, написа BusinessInsider. Затова в кариерите в планините към град Карара се създава най-вече мрамор, от всяко друго място по света. Пазарът се равнява на стойност над 1 милиард евро или 1,1 милиарда $, като се създават над 4 милиона тона мрамор вяска година. В процеса вземат участие повече от 13 000 души.

Забележителните кариери даже са снимани във филм на Джеймс Бонд. Едни от най-известните са кариерата Cava Querciola номер 147 и Cava Fiordichiara номер 76, които са във вътрешността в планината. Мраморът там се добива с 5-милиметрова диамантена тел или огромни електрични триони.

В взаимозависимост от метода, по който е придобит и от неговите вени се дефинира цената на мрамора. Например, плоча мрамор Statuario или Calcatta може да коства 10 000 евро или 11 000 $ за звук. По-скъпият мрамор нормално се изнася. През предходната година блокове, тежащи 1,2 милиона тона, са били изнесени за Китай, Съединени американски щати и Германия.

Този мрамор, който не напуща страната се, се употребява в локалния бизнес и занаятчийските магазини в крайбрежните градове на Западна Тоскана. Отличаващ се от останалите е градът Пиетрасанта или именуван " градът на мрамора " поради съществуването на доста художници и склуптуристи.

За разлика от огромните задгранични компании, които търсят допустимо най-луксозния камък, художниците в Пиетрасанта търсят съвършения камък, който да трансфорат в склуптура или друго произведение на изкуството. Те изясняват, че карарският мрамор е съвършен, тъй като е отмерено бял и има междинна неотстъпчивост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР