Карантината в китайския град Ухан - епицентър на пандемията от

...
Карантината в китайския град Ухан - епицентър на пандемията от
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Карантината в китайския град Ухан - епицентър на пандемията от ковид, завърши и фирмите започнаха да възобновяват активността си

37.9 хиляди е броят на новорегистрираните безработни в бюрата по труда за интервала 16 март - 2 април 2020 година, което е двойно повече по отношение на същия интервал на предходната година Депутати и министри без заплати, бюджетът обновен поради рецесията

На изключително съвещание в понеделник Народното събрание дефинитивно гласоподава актуализация на държавния бюджет,
съгласно която страната ще може да набере дълг до 10 милиарда лева през тази година поради рецесията с ковид. От тях до 9.5 милиарда лева могат да бъдат набрани на интернационалните пазари. Ревизията залага бюджетен недостиг 3.5 милиарда лева за 2020 година при уравновесено салдо при приемането на закона през есента.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Едновременно с това депутатите одобриха и значими промени в Закона за изключителното състояние , свързани с мораториума върху процесуалните и давностните периоди, както и удължаването на други периоди, които изтичат в този интервал, промени при отбрана на длъжниците по контракти за заеми от банки и лизингови контракти, разширение на обезщетенията за работодатели, наранени от рецесията, и други Колективните органи на власт ще могат да заседават отдалечено.

Народните представители, министър председателят, министрите и членовете на политическите кабинети няма да получават заплати за времето на изключителното състояние, а парите - след удръжки на налог и осигуровки, ще бъдат превеждани като подаяние на здравното министерство за битка с ковид.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет смекчи някои ограничавания в работата на съдилищата - към този момент ще се образуват и управляват всички типове каузи, а освен тези, посочени като незабавни и неотложни, както и ще се афишират правосъдни решения, само че при прецизно съблюдаване на разпоредбите против болестта. Остават рестриктивните мерки за гледане на каузи - единствено в категорично посочени случаи.

Чуждестранни ТИР-ове се придвижват по автомагистрала " Тракия " на групи и под полицейски ескорт. Мярката цели ограничение на разпространяването на ковид

Фотограф: Цветелина Белутова
Заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев от понеделник не разрешава на жителите на трети страни да влизат на територията на България. Същото важи и за лица без значение от тяхното поданство, идващи от високорискови страни от шенгенското пространство като Италия, Испания, Франция, Англия, Северна Ирландия и други, през всички контролно-пропускателни пунктове и с всевъзможен тип превоз.

Таксиметрови водачи стачкуваха в центъра на София поради опасенията си, че изключителното състояние и внезапният спад на клиенти ще докара до всеобщи банкрути.

Външният министър Екатерина Захариева приключи пълномощията на завеждащия консулската работа в българското посолство в Хага Свилен Илиев, който нелегално е събирал такса ковид от посетителите - по пет евро за български жители и по 10 евро за непознати. Срещу Иванов ще стартира дисциплинарно произвеждане.

НОВИНА БЕЗ COVID-19

Премиерът Бойко Борисов изиска премахване на Стоян Мавродиев и целия ръб на Българска банка за развиване (ББР) след обява в " Капитал ", че банката е отпуснала заем 75 млн. лв. на сдружение, обвързвано с колекторската компания " С.Г. груп ", освен това - след началото на изключителното състояние. Междувременно страната налива в ББР в допълнение 700 млн. лева капитал, които банката би трябвало да разпредели, с цел да тушира следствията от рецесията.

Свят

Европейски страни възнамеряват последователно разхлабване на карантината. Австрийският канцлер Себастиан Курц разгласи тактика за облекчение на някои ограничения от идната седмица, като на магазини, които не оферират артикули от първа нужда, ще бъде разрешено да отворят още веднъж, само че ще би трябвало да съблюдават прецизни хигиенични правила. Чешкото държавно управление реши от четвъртък нататък да проработят магазините, продаващи артикули за свободното време и строителни материали. Други бизнеси ще възобновят търговия след празниците за католическия Великден. Прага също по този начин ще разхлаби разпоредбите за самостоятелни спортове навън като тичане и колоездене. Дания пък възнамерява да отвори занималните и учебните заведения на 15 април. Германия към този момент е изготвила лист с ограничения, които ще разрешат последователно връщане към естествения живот след 19 април. Те включват наложително носене на маски на публични места и ограничавания за събиранията на хора. Франция, Испания, Белгия и Финландия са образували експертни комисии, които да проучат опцията за последователно облекчение на карантинните ограничения за някои бизнеси и за учебните заведения.

Британският външен министър Доминик Рааб замести Борис Джонсън отпред на държавното управление, откакто министър председателят бе признат в интензивното поделение на болница " Сейнт Томас " в Лондон поради разболяване от ковид. Според лекарите Джонсън " реагира на лекуването "

[Reuters] Световната комерсиална организация предвижда изострен спад на интернационалната търговия през тази година. Очакванията са за стесняване сред 13% и 32% според от другите сюжети за преодоляване на пандемията. СТО счита, че отрицателното въздействие върху търговията евентуално ще надмине спада, породен от финансовата рецесия преди 10 години. По-песимистичният сюжет ще докара до стесняване, сходно на това по време на Голямата меланхолия преди 90 години. Организацията показва, че търговията ще бъде значим съставен елемент за възобновяване на стопанската система след рецесията, по тази причина поддържането на пазарите отворени и предвидими е жизненоважно.

Икономиката на Франция се е свила с 6% през първото тримесечие спрямо предходното, като пандемията от ковид е довела до прекъсване на огромна част от бизнес интензивността. Така страната е влезнала в криза съгласно предварителната оценка на Френската централна банка, която предвижда, че вероятностите до края на годината се утежняват.

Сенатор Бърни Сандърс приключи акцията си за приемане на номинацията на демократите за президентските избори в Съединени американски щати. Това дава " зелена светлина " на някогашния вицепрезидент Джо Байдън да се изправи против Доналд Тръмп през ноември. Сандърс в началото бе любимец, поставяйки тематиките за опазването на здравето и работническата класа в центъра на акцията си. Но изгуби преднина в редица вътрешнопартийни вотове през последните седмици. В сряда той е поздравил Байдън и е декларирал, че ще работи с него " за напредването на нашите прогресивни хрумвания ". Сандърс и преди е опитвал да завоюва демократическата президентска номинация, като през 2016 година изгуби от Хилъри Клинтън.

Икономика

Европейската комисия утвърди продажбата на БТК на районната медийна компания United Group. Сделката за най-големия български телеком беше оповестена през ноември 2019 година В авансово заявление на купувача срокът беше в средата на годината. Според настоящия главен акционер в БТК Спас Русев цената на договорката е към 1.3 милиарда евро.

Правителството сполучливо пласира 200 млн. лева петгодишни ДЦК на вътрешния дългов пазар. Това беше първата емисия след началото на изключителното състояние. Доходността леко се повишава от постигнатите -0.14% през февруари до 0.13% в този момент. Повишението е предстоящо, тъй като пазарите са много по-предпазливи поради растящите обществени разноски за справяне с пандемията и предстоящата световна криза.

Производителят на батерии " Монбат " стартира подготовката на нов цех във Враца. Компанията разгласи желанията си пред общината преди година, а в този момент към този момент има подадено и съответно капиталово предложение в районната екоинспекция. Предвижда се да бъде издигнато дружество за произвеждане на биполярни акумулатори. Засега от компанията не дават информация за възможни периоди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР