Карантината ще е поне две седмициЗатварят детски градини, училища, молове,

...
Карантината ще е поне две седмициЗатварят детски градини, училища, молове,
Коментари Харесай

Тотален локдаун от понеделник

Карантината ще е най-малко две седмици
Затварят детски градини, учебни заведения, молове, заведения, фитнеси

В София ограниченията влизат от събота

Цяла България да е в карантина от понеделник, упорстват здравните управляващи. Новината бе обявена от основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. Той призна, че се разисква локдаунът да е най-малко 2 седмици. Ще бъдат затворени учебни заведения, заведения за хранене, фитнеси, молове и спрени всички културни мероприятия. КПП-та не се плануват, тъй като се оказали неефективни.

Кунчев изясни, че строгите ограничения ще влязат в действие за София още от събота. От сряда представители на столичното РЗИ започнаха срещи с представители на засегнатите сектори. Решението за затваряне на страната би трябвало да бъде оповестено през днешния ден, на постоянния брифинг на НОЩ, заяви основният държавен здравен контрольор.

Шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев уточни, че 385 са умрелите от 1 януари насам, като в последните 15 дни броят им е 97. Заразените медицински чиновници за последните 15 дни са 163. Броят на контактните деца в детските градини и ясли е 2957, а на учениците 4131.

Той акцентира, че ситуацията в столичните лечебни заведения е съществено. 4057 кревати са леглата за Коронавирус, 344 - за интензивно лекуване.

“В хода на епидемиологичните изследвания откриваме, че разпространяването в София е доста по-бързо от октомври. Смъртността също пораства. Затова оптимално бързо желаеме да вземем превантивни ограничения.”, изясни шефът на столичното РЗИ. Пенчев уточни, че детски Коронавирус обособения в София има в “Пирогов” - където броят на леглата се усилва с 20, има в “Св Анна”, има и в Педиатрията.

Шефът на столичната РЗИ уточни, че до края на месеца се чака в страната да дойдат 85 хиляди дози от имунизацията на Moderna. По думите му има имунизирани жители, които по-късно са се заразили с COVID-19. Според него нормално това е сред първа и втора игла.
Прогнозата на " Труд " се сбъдна


Факсимиле от първа страница на броя на в. “Труд” от 5 февруари.

--> заяви “Труд” в броя си на 5 февруари. Още тогава шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски предизвести, че след три седмици се чака нов пик на пандемията. Той сподели, че има “събуждане” на вируса и подсети на медиците, че би трябвало да се приготвят за “това, което ни очаква”.

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев също не скри опасенията си, че стартира последователно повишаване на броя на заболелите.

Отговорността за издаване ще падне върху държавите-членки
Европейска комисия предложи „ Ваксинационен паспорт “ в Европейски Съюз
“Дигиталният Зелен Сертификат” ще е съгласуван със СЗО

Европейската комисия предложи въвеждането на документи за имунизация против COVID-19, които да отворят още веднъж туризма и да разрешат пътуванията сред страните членки, макар някои възражения до каква степен сходни документи биха били почтени и на фона на забавеното систематизиране на имунизациите в Европейски Съюз.

Предложението за “Дигитален Зелен Сертификат” (ДЗС) бе показано в сряда в Брюксел от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която акцентира, че Европейски Съюз ще изпраща на Световната здравна организация (СЗО) всички налични данни, получени вследствие на въвеждането на цифровия паспорт.

Съюзът се надява в околните три месеца да приключи техническата работа по плана, до момента в който страните членки се приготвят за издаването на документа. Противниците на плана за Държавно земеделско стопанство показват, че отваря благоприятни условия за дискриминация поради че не всички възрастови групи в Европейски Съюз имат право на имунизация сега и в огромната си част популациите на страните членки нямат достъп до имунизация. Що се отнася до издаването и одобряването на обединен документ, който да служи за Държавно земеделско стопанство, отговорността за това ще падне върху държавите-членки.

Агенция Ройтерс цитира собствен източник, съгласно който преди конференцията на Фон дер Лайен в сряда Австрия, България, Хърватия, Чешката република, Латвия и Словения са изразили публично възражения пред Европейска комисия по отношение на “възможни пропуски в доставките на ваксини сред страните членки”.

Европейски Съюз си е сложил за цел да имунизира до 70% от зрялото си население до края на лятото, само че съгласно критиците на документите за имунизация ниските темпове на имунизация ще забавят това, напомнят интернационалните наблюдаващи. Обявените проекти на Европейска комисия идват, откакто последните дни съвсем половината страни от Европейски Съюз стопираха потреблението на препарата на AstraZeneca, поради вероятни рискови странични резултати върху кръвоносната система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР