Карантината и социалната дистанция се превърнаха в новото нормално. Ежедневието

...
Карантината и социалната дистанция се превърнаха в новото нормално. Ежедневието
Коментари Харесай

Виртуална разходка из националните паркове в САЩ

Карантината и обществената отдалеченост се трансфораха в ”новото обикновено ”. Ежедневието на хората по света се промени радикално през последните няколко месеца поради епидемията от COVID-19. По-голямата част от популацията на планетата е под карантина, стопанската система е запушена, повече то обекти са затворени.
Животът сред четири стени обаче може да е много досаден. Затова и доста обекти взеха решение да предложат виртуални разходки.

Ето и нашето предложение - шест обиколки на националните паркове в Съединени американски щати.

Национален парк Джошуа Три е един от националните паркове на Съединени американски щати, намиращ се в югоизточна Калифорния. Името на парка произлиза от дървото Джошуа, тип юка, което се среща по тези места. Паркът се намира в пустинна зона и една огромна част от него е дива територия. Обявен е за народен парк през 1994 година, като преди този момент е бил народен паметник от 1936 година.

Паркът е разгласен за народен на 31 октомври 1994 година като преди този момент е бил народен паметник, провъзгласен за подобен от президента на Съединени американски щати Франклин Рузвелт през 1936. През 1976 Конгресът на Съединени американски щати афишира 1700 км2 за дива територия. През 1994 тази територия е увеличена с близо 530 км2.

В началото, преди към 5000 години по тези земи са живели индиански племена, за чието битие свидетелстват разнообразни керамични предмети. През XIX век идват разнообразни откриватели, сред които градинари, животновъди и миньори. Последните прокарват тунели, с цел да търсят злато. През 1920-те стартират да се строят и доста нови пътища. Името на парка дават мормони, които пресичат пустинята Мохаве през XIX век.

Joshua Tree National Park, Калифорния

.

Националният парк Йосèмити е ситуиран в окръзите Марипоса и Туолъми, щата Калифорния, Съединени американски щати. Паркът заема територия от към 3030 km² и се простира по западните скатове на планинската верига Сиера Невада.

Йосемити е прочут със своите водопади, долини, вековни секвои и див живот. Паркът е основан на 1 октомври 1890 година и е трети измежду най-старите национални паркове в Съединени американски щати. Създаден е за предпазване на ресурсите, които способстват за неговата уникалност и прелест. В него се намира най-голямата централизация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит навън.

.

Yosemite National Park, Калифорния.

Връх Денали, Аляска

Дена̀ли е най-високият връх в Северна Америка и на територията на Съединените щати. Той е ситуиран в най-северните елементи на планината Кордилери, на територията на 49-я американски щат Аляска. Върхът е висок 6190 m.

Между 1917 и 2015 година върхът носи името Маккинли, в чест на 25-ия президент на Съединени американски щати. От 1 септември 2015 година американският президент Барак Обама прави публично локалното име на върха – Денали, което на езика на локалното население атабаски значи „ Големия “ или „ Високия “.

Атабаските, живеещи в басейните на реките Юкон, Танана и Кускокуим, са първите коренни американци с достъп до скатовете на планината.

.

Mount McKinley, Denali National Park Alaska

Гранд Каньон, Аризона

Националният парк „ Гранд Каньон “ или „ Големият каньон “, намиращ се в щата Аризона, е измежду най-старите национални паркове в Съединени американски щати. На негова територия се намира един от най-дълбоките каньони в света, ситуиран на река Колорадо, дълъг 320 км и бездънен 1800 м тук-там. В продължение на милиони години реката е рушила и дълбала скалите, до момента в който си е проправяла път сред тях и е основала многоцветна дълбока бездна с отвесни стени.

Въпреки че получава отбраната на държавното управление през 1893 година, статут на естествен резерват и малко по-късно народен монумент, Гранд Каньон става народен парк едвам през 1919 година През същата година паркът е посетен от близо 45 000 души. Днес Гранд Каньон се посещава годишно от към 5 милиона души.

.

Grand Canyon National Park

Драй Тортугас, Флорида

Национален парк Драй тортугас се намира на южното крайбрежие на Флорида, Съединени американски щати. Той е на територията на архипелага и съдържа седем коралови рифа. Най-голямата забележителност на парка е форт Джеферсън, крайбрежна цитадела. Неговото строителство стартира през 1846 година и продължава 30 години, само че по този начин и не е приключено.

По време на гражданската война е употребен като затвор. През 1874 година армията напуща форта. През 1935 година заобикалящите го рифове са обединени в народен парк, основан за запазване на естествените и исторически полезности. Тук съществува богат морски живот, разноцветни коралови рифове и митове за корабокрушения и потънали съкровища. Броят на посетителите е приблизително 80 000 на година. До Драй тортугас се доближава единствено с лодка или хидроплан.

.

Dry Tortugas National Park
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР