Каранилоков по време на форума за индустриалните зони, провел се

...
Каранилоков по време на форума за индустриалните зони, провел се
Коментари Харесай

До края на годината българските фирми получават достъп до 400 млн. лв.


Каранилоков по време на форума за индустриалните зони, провел се в Ловеч, сн. Министерство на стопанската система

До края на годината по Оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) ще започват процедури за към 400 млн.лв., от които българските компании ще могат да се възползват. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов на конгрес " Индустриалните зони – ключът към стопански напредък на районите “, който се организира в сряда в Ловеч.

На събитието бе подписан и меморандум за съдействие сред Националната компания " Индустриални зони “ (НКИЗ) и ловешката регионална администрация. От документа се чака да продължава политиката на държавното управление за превъзмогване на несъответствията в районите, посредством основаването на индустриални зони в цялата страна, показва се в известие на икономическото ведомство

По време на срещата с представители на локалния бизнес са били разисквани въпроси за административната тежест и дефицита на висококволифицирани фрагменти за бизнеса. Караниколов отчел, че през миналата година напъните на цялото държавното управление са били ориентирани към понижаване на регулаторните режими за бизнеса, както и към поддържането на макроикономическа и финансова непоклатимост. По думите му се работи извънредно интензивно по тематиката за квалифицираните фрагменти, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Като краткосрочни ограничения, по които работи държавното управление, той уточни облекчение на режимите за издаването на работни визи и придобиването на поданство от страна на висококвалифицирани фрагменти от чужбина.

По думите му стимулирането на дуалната форма на образование и на преквалификацията на фрагменти, както и по-широка осведомителна акция за изгодите от тези образования ще доведат до основаването на нужните за бизнеса висококвалифицирани експерти. " Обмисляме в индустриалните зони да бъдат построени центрове за преквалификация и обучение, по отношение на потребностите на бизнеса “, добавя той.

Една от задачите на кабинета е развиването на индустриалните зони като механизъм за поощряване на икономическото развиване и за подкрепяне развиването на капиталовия капацитет на страната посредством предложение на вложителите на индустриални терени в разнообразни местоположения в цялата страна.

До момента НКИЗ има подписани меморандуми за съдействие с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както с Областна администрация – Кърджали.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР