Капсули с пръст от земята на Франция, Белгия, Германия, Русия,

...
Капсули с пръст от земята на Франция, Белгия, Германия, Русия,
Коментари Харесай

Започнаха тържества за края на Първата световна война

Капсули с пръст от земята на Франция, Белгия, Германия, Русия, Чехия и Словакия бяха положени в основата на мемориал, отдаден на починалите бойци от шестте страни във Ардените, където са се водели едни от най-големите борби през Първата международна война. От през днешния ден в цялата област стартират тържествата, с които се отбелязва 100-годишнината от края на войната. Военното гробище там пази костите на французи, чехословаци, руснаци и белгийци. Има и доста непокътнати гробове на немски бойци.

Нека бойците да почиват в мир дружно с парченце от родината си, написа на новия камък, към който бяха вградени капсулите.

В тържествата по случай юбилея вземат участие хиляди фамилии от разнообразни страни, хванати за ръка в символ на мир сред народите. В Първата международна война (28 юли 1914 — 11 ноември 1918) са взели участие 38 от съществуващите тогава 59 самостоятелни страни. Тази война, обхващаща за първи път земи на три континента - Европа, Азия и Африка, както и големи морски територии, прекрои политическата карта на света и остана в историята като една от най-мащабните и кръвопролитни войни. Мобилизирани са близо 70 милиона, от които са починали 10 милиона. Най-големи загуби са понесли Германия, Русия, Франция и Австро-Унгария - към 67% от всички жертви на войната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР