Капсула на времето заравят в Асеновград. Тази година се навършват

...
Капсула на времето заравят в Асеновград. Тази година се навършват
Коментари Харесай

Заравят капсула на времето в Асеновград. Пуснете своето послание

Капсула на времето заравят в Асеновград. Тази година се навършват 30 година от оповестяването на Етнографската къща в града за музей. Това е мотив да бъде основано събитие, което по някакъв метод да упомене годишнината. Идеята се е родила напълно непринудено измежду музейните чиновници в Асеновград. Те са решили капсулата да бъде заровена на 10-ти ноември - денят, в който Етнографската къща е била оповестена за музей - и след 30 години да бъде изровена и отворена.
Всеки асеновградчанин или посетител на града може да се включи в самодейността, без ограничаване във възрастта. Идеята е хората да оставят послания, завещания или просто препоръки към бъдещите генерации. Всичко належащо, като консумативи е обезпечено от Етнографската къща в Асеновград. " Няма да слагаме ограничавания за тематиката. Нека посетителите сами да си решат какво желаят да остане от тяхно име за бъдещето. Но ще е нещо в стила да предадем най-важните полезности на бъдещите генерации. Или това, в което имаме вяра в това. Да посочим кои са най-големите проблеми, пред които сме изправени в актуалния свят и по какъв начин бихме могли да ги решим или даже да ги предотвратим ", изясни за Actualno.com Надя Янкова - организатор в Етнографската къща на Асеновград.
Целта е посланията да доближат и да допрян идващото потомство. Официалното закопаване на капсулата на времето ще се състои в двора на Етнографската къща на 10.11.19 година, като часът ще бъде оповестен в допълнение. За да бъде осъществена самодейността ще бъде изработен специфичен дребен ров тъкмо по люляковото дърво в музейния двор. Той ще бъде изолиран, с цел да не влиза влага в него и да се резервира с годините. Освен посланията на хората, в капсулата ще бъде сложена и флашка с последните събития, които са правени музея, както и фотоси. Ще бъде формиран и спонтанен протокол . В него ще бъдат вписани имената на изготвилите капсулата музейни чиновници и техните подписи. Ще бъде вписана и датата на заравянето. Вероятно е да бъдат поставени и публикации от вестници, пари от днешното време. А искащите да оставят обръщение могат да си донесат и дребен скъп предмет, който желаят да остане за спомен.
Капсулата е с съдържимост към 2 литра, тъй че би могла да побере дребни произведения. За да бъде подсказано на бъдещите генерации, че навръх това място има капсула, която чака да бъде отворена, ще бъде поръчана мраморна плоча. На нея ще бъде изписана датата, на която е заровена капсулата и с обръщение " Отворете след 30 година ".
Във вечерта на честването на юбилея от оповестяването на Етнографската къща в Асеновград за музей е планувано да бъде прожектиран филмът от откриването й преди три десетилетия. До деня на празника се чака да завърши и реставрацията на музейната постройка и посетителите да бъдат посрещнати с реновирания й образ. А от 08:30 ч. до 17:00 ч. в делничните дни своето обръщение може да остави всеки искащ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР