Капоейра (висока трева“) е бразилско бойно изкуство, което съчетава в

...
Капоейра (висока трева“) е бразилско бойно изкуство, което съчетава в
Коментари Харесай

Капоейра – що е то?

Капоейра („ висока трева “) е бразилско бойно изкуство, което съчетава в себе си детайли на танци, акробатика, игри и се съпровожда от национални бразилски ритми. Като бойно изкуство се характеризира с ритници от ниско състояние, подсечки и изобилства от акробатични техники.

Достоверната информация за капоейра датира от XVIII век, само че в действителност тя се заражда малко по-рано. Според общоприетата версия, стилът произлиза от Южна Америка и се появява с помощта на тъмнокожите плебеи, които били докарани от разнообразни португалски колонии – Ангола, Мозамбик, Гвинея, Конго.

Вследствие на жестокото отношение от страна на бразилските робовладелци част от робите избягали в джунглата, където африканската просвета се срещнала с индианската. Бегълците се заселили в така наречен киломбу – „ свободни селища “, из чиито субкултури почнало свето разпространяване капоейрата.  Развитието на бойния танц е неразривно обвързвано с митичния воин Зумби, който станал знак на съпротивата за народа на Бразилия.

Според друга легенда бразилските господари забранявали на робите си да се бият между тях от боязън „ стоката “ им да не се повреди. Затова лишените от независимост измислили остроумен метод да позволяват по физически метод разногласията си: като трансформирали багра в танц.

Тренировките и образованието минават под съпровода на жива музика, която се свири от специфичен „ капоейра оркестър “ –  — батери́я (или шара́нга). Основна роля в съпровода играе – инструмент, наподобяващ лък с резонатор.

Философията, която изповядват практикуващите капоейра е да подхождат с позитивна настройка към живота. Те постоянно би трябвало да са усмихнати.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР